Infertilitate – când te-ai putea gândi că ești infertilă

Dacă nu rămâi imediat ce îți dorești însărcinată nu trebuie să te gândești din prima la infertilitate.
Infertilitate - când te-ai putea gândi că ești infertilă
Când te poți gândi că suferi de infertilitate? Foto: Shutterstock

Mai ales în preajma Crăciunului, sărbătoarea a familiei, multe cupluri simt neputință, durere. Se simt incomplete. Și își imaginează cum ar fi dacă ar fi avut lângă bradul de Crăciun un copil. Copilul lor. Infertilitatea este o realitate pentru multe cupluri. Însă în funcție de vârstă și de alți factori precum rezerva ovariană, rezultatele de la spermogramă se pune dignosticul de infertilitate.

Ce este infertilitatea? Infertilitatea este inabilitatea unui cuplu de a concepe un copil pe cale naturală.

Cât de des se pune diagnosticul de infertilitate în România?

Conform statisticilor, 1 din 6 cupluri în lume nu poate concepe natural un copil, 1 din 4 cupluri în România nu poate concepe natural un copil. ”Dacă în trecut femeia era considerată principala vinovată pentru această disfuncție, astăzi știm că balanța este echilibrată: 30% din cazurile de infertilitate au ca și cauza afecțiuni ale femeii (cele mai frecvente fiind – anovulație cronică, patologie tubară, endometrioza, dar și tratamente gonadotoxice de tip chimioterapie, radioterapie pelvină în cadrul unor boli oncologice). Diagnosticul de infertilitate are în 30% din cazuri cauze masculine (tulburări hormonale, anomalii genetice, disfuncții erectile și ejaculatorii, boli de tip diabet zaharat sau varicocel). În cadrul a 30% dintre cuplurile infertile cauzele sunt necunoscute” explică dr. Cristina Tănase Damian, medic ginecolog, specializat în infertilitate.

Când ai putea să te gândești că ești infertilă?

Instalarea unei sarcini ține de mulți factori. Numărul contactelor sexuale neprotejate, vârsta partenerilor, starea psihologică etc. Când însă o persoană s-ar putea gândi că suferă de infertilitate? ”Dacă ai mai puțin de 35 de ani, poți avea raporturi sexuale neprotejate și regulate până la 12 luni până să te prezinți la un consult de specialitate. Însă dacă ai mai mult de 35 de ani, timpul de așteptare este redus la jumătate: doar 6 luni până să te prezinți la un consult de specialitate” a mai explicat medicul ginecolog. Așadar, vârsta pacientei este decisivă pentru prezentarea la un consult de specialitate pentru a se verifica fertilitatea. La acest tip de consultații se recomandă participarea ambilor parteneri unde se evaluează clinic și ecografic pacienta.

Evaluarea rezervei ovariene – aspect important pentru femeile care se gândesc că suferă de infertilitate

Indiferent de cauza infertilității, cele mai importante instrumente de diagnostic sunt:

– evaluarea rezervei ovariene (vârsta, profil hormonal hipotalamo-hipofizo-ovarian, ecografie transvaginală)

– evaluarea uterului și a trompelor uterine (histerosalpingografie, histerosonografie, histeroscopie)

”De asemenea se va face și evaluarea spermei (spermograma, spermocultura)” a mai adăugat dr. Cristina Tănase Marian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristina Tănase Damian - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Cristina Damian este medic specialist în Obstetrică-Ginecologie și infertilitate, având competențe solide în Ultrasonografie obstetricală, Histeroscopie și Colposcopie, precum și în Infertilitatea Cuplului. Este membru al Colegiului Medicilor din România și al Societății Internaționale ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân