Hilary Swank este însărcinată cu gemeni la 48 de ani. Medicii spun că ar putea avea o sarcină sănătoasă, în anumite condiții

  • Publicat:
Hilary Swank este însărcinată cu gemeni la 48 de ani. Medicii spun că ar putea avea o sarcină sănătoasă, în anumite condiții
Hilary Swank a anunțat că este însărcinată cu gemeni la 48 de ani / Foto: Shutterstock

Actrița Hilary Swank a anunțat zilele trecute că este însărcinată cu gemeni. Vedeta are 48 de ani, o vârstă înaintată pentru o sarcină, spun medicii. Este posibil să aibă nevoie de monitorizare specială și pot apărea complicații, potrivit medicilor ginecologi.

Hilary Swank a făcut anunțul în urmă cu câteva zile la emisiunea „Good Morning America”: „Este ceva ce mi-am dorit de mult timp. Următorul pas este să fiu mamă”, a spus ea.

Medicul ginecolog Keya Gaither a declarat, pentru Insider, că o sarcină la o vârstă înaintată ar putea duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru gemeni.

Femeile gravide după vârstă de 35 de ani sunt considerate de medici „mame geriatrice”. Experții spun că există riscul mai crescut de diabet gestional, hipertensiune și preeclampsie. De asemenea, ele riscă să piardă sarcina, să nască un făt mort sau să nască înainte de termen.

Cu toate acestea, există șanse ca sarcina să fie dusă la termen și cei mici să se nască sănătoși.

Sarcina lui Hilary Swank, monitorizată atent de medici

„Atâta timp cât pacienta înțelege complicațiile și riscurile înainte de a rămâne gravidă și este dispusă să meargă mai departe, poți avea un copil sănătos și o mamă sănătoasă la 48 de ani”, spune dr. Thomas Ruiz, medic ginecolog la Centrul Medical de pe coasta Orange, Fountain Valley, California.

Hilary Swank are o echipă de medici perinatologi pentru sarcinile cu risc crescut, potrivit dr. Ruiz. Este o măsură standard pentru mamele mai în vârstă și cele care au o sarcină multiplă să meargă mai des la controale, inclusiv ecografii la fiecare trei-patru săptămâni.

„Facem toate verificările necesare pentru a preveni din timp complicațiile”, spune dr. Ruiz.

Femeile însărcinate la vârste avansate pot naște un copil sănătos

Medicii spun că sunt șanse mici ca o femeie să conceapă natural la vârsta de 48 de ani. Cel mai des, femeile rămân însărcinate la vârstele avansate datorită intervenției de fertilizare in vitro. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de anomalii genetice în ceea ce privește fătul. De exemplu, la vârsta de 45 de ani, o femeie însărcinată are un risc de 1 din 3 de a naște un copil cu Sindromul Down.

Cu toate acesta, ceea ce este interesant este că odată cu avansarea în vârstă cresc șansele de avea gemeni.

Dr. Ruiz spune că a asistat la nașterea unor  gemeni, cu o mamă de 51 de ani. Deși este tot mai comun ca femeile să nască la vârste mai înaintate, medicul spune că e bine ca acestea să cunoască riscurile înainte. Mai mult de aspectul clinic al sarcinii, expertul amintește și de factorul psihic și emoțional al unei sarcini la o vârstă avansată.

Cu toate acestea, femeile cu vârstă înaintată pot să ducă la termen o sarcină și să nască copii sănătoși, cu o monitorizare atentă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân