Regula 15-15 pe care să o urmezi când îți scade glicemia

Există câteva moduri prin care poți echilibra indicele glicemic, în special prin obiceiurile alimentare, dar află că cea mai rapidă metodă este regula 15-15.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Regula 15-15 pe care să o urmezi când îți scade glicemia
Foto: shutterstock / Regula 15-15 când îți scade glicemia

Dacă suferi de diabet și te-ai confruntat cu glicemia scăzută, probabil știi deja cât de important este să-ți monitorizezi nivelul acesteia. Există câteva moduri prin care poți echilibra indicele glicemic, în special prin obiceiurile alimentare, dar află că cea mai rapidă metodă este regula 15-15.

Ce sa faci atunci când îți scade glicemia?

Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, regula 15-15 este ideală pentru echilibrarea indicelui glicemic.

Uneori nu-ți poți da seama dacă ți-a scăzut glicemia sau nu, dar dacă ești atent la semnalele transmise de corpul tău poți acționa în timp util. Iată în ce situații scade glicemia:

  • Nu ai mâncat nimic toată ziua
  • Ai avut o masă bogată în carbohidrați sau dulciuri
  • Nu ai mâncat proteine

În toate aceste situații, glicemia scade și te confrunți cu simptome precum letargie sau oboseală, dureri de cap, amețeli și chiar tremur.

Pe lângă aceste simptome, glicemia scăzută sau hipoglicemia, poate duce la probleme severe. Lăsată netratată, te poți confrunta cu vedere încețoșată, dificultatea de a te concentra și confuzie. În cele mai rele cazuri, dacă ignori aceste semne, creierul tău va avea nevoie de glucoză, iar în lipsa ei poți intra în comă.

Mesele principale trebuie să conțină proteine, carbohidrați și să fie bogate în fibre

Ideal este să încerci să menții glicemia la un nivel stabil, iar pentru a face asta trebuie să mănânci puțin și des, iar mesele să conțină proteine, carbohidrați și să fie bogate în fibre. Astfel, glicemia va crește treptat.

În cazul în care ai o zi aglomerată și nu ai timp să mănânci așa cum ți-ai propus, poți încerca regula 15-15. CDC definește această regulă astfel: să consumi 15 grame de carbohidrați, iar după 15 minute să-ți verifici glicemia. Dacă urmezi această regulă, iar glicemia este tot sub 70 mg/dL, repetă metoda de câte ori este nevoie.

Când îți scade glicemia ai nevoie de „un shot de zahăr” care să o aducă la un nivel normal. 15 grame de carbohidrați simpli precum suc, bomboane, cabohidrați procesați etc. se vor digera mai rapid.

Ca glicemia să revină la normal trebuie să urmezi această regulă simplă, după care să mănânci o masă echilibrată, o gustare bogată în fibre și proteine. Proteinele și fibrele se digeră mai greu și ajută la stabilizarea glicemiei după masă.

Ce alimente să consumi dacă îți scade glicemia, când urmezi regula 15-15

Atunci când optezi pentru regula 15-15, trebuie să consumi fix 15 grame. Nici mai mult, nici mai puțin. Poți consuma 100ml de suc, să mănânci o bomboană, o tabletă de glucoză sau aproximativ o linguriță de miere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân