De ce apare infarctul la tineri și 10 reguli pentru a reduce riscul acestei boli grave

  • Publicat:
De ce apare infarctul la tineri și 10 reguli pentru a reduce riscul acestei boli grave
Sursa foto: Shutterstock

Infarctul la tineri este din ce în ce mai frecvent, avertizează medicii. De regulă, bolile de inimă apar după vârsta de 50-60 de ani, însă în ultimele decade un factor de risc trece „pe sub radar” și predispune persoanele tinere la apariția unui infarct chiar și la 30 sau 40 de ani. 

Infarctul la tineri și hipercolesterolemia familială

Potrivit unui studiu publicat în cel mai recent număr al revistei Journal of the American College of Cardiology, infarctul la tineri este din ce în ce mai prezent. În cadrul reuniunii Colegiului American de Cardiologie, cercetătorii de la Brigham Health au atras atenția că o persoană din cinci care suferă un infarct are vârsta sub 40 de ani.

Rezultatele cercetării indică faptul că peste 10% dintre persoanele care suferă un atac de cord înaintea vârstei de 50 de ani au hipercolesterolemie familială. 

Hipercolesterolemia familială este o condiţie medicală moştenită genetic, deci prezentă încă de la naştere, şi constă în nivelul crescut de colesterol LDL, care este un factor de risc major pentru dezvoltarea aterosclerozei, afecţiune ce creşte riscul de infarct şi accident vascular la vârste tinere. Se estimează că o persoană din 250 moşteneşte această condiţie medicală, care este mai severă decât hipercolesterolemia dobândită pe parcursul vieţii şi care nu are cauze genetice.

Hipercolesterolemia familială este asimptomatică, dar excesul de colesterol poate determina apariţia anumitor manifestări, precum:

  • Durere în piept, în special la efort
  • Depozite de grăsime (xantoame) la nivelul tendoanelor şi al coatelor, genunchilor etc.
  • Acumulări de grăsime în jurul pleoapelor (xantelasme) sau în cornee (arcuri corneene)

Revenind însă la studiul menționat, specialiștii atrag atenția că mulți dintre pacienții cu hipercolesterolemie familială care au suferit un infarct nu urmau un tratament cu statine.

„Doar aproximativ jumătate dintre pacienții cu hipercolesterolemie familială din cadrul studiului urmau un tratament cu statine înainte de primul lor atac de cord, iar mulți dintre ei nu s-au tratat nici măcar după producerea infarctului. Una dintre provocările acestei afecțiuni este faptul că nu este suficient recunoscută și tratată – se estimează că doar 10 la sută din toate cazurile de hipercolesterolemie familială sunt diagnosticate”, a declarat dr. Ron Blankstein, specialist în cardiologie preventivă și director asociat al programului de imagistică cardiovasculară de la Brigham Health.

Intervenția pentru scăderea colesterolului ar putea ajuta la prevenirea nu numai a atacurilor de cord ulterioare, ci și a primului atac de cord.

„Este important pentru pacienți să fie conștienți de beneficiul real asociat cu reducerea colesterolului. Trebuie să facă acest lucru după un atac de cord, dar și înainte, preventiv. Dacă un pacient are factori de risc, există o oportunitate de a evita atacul de cord printr-o terapie de reducere a colesterolului, fie medicamentoasă, fie prin dietă, sau ambele”, a adăugat medicul.

Cum reducem riscul de infarct

Chiar dacă factori de risc precum vârsta, sexul sau istoricul medical familial nu pot fi modificați, există anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de infarct. Acestea constau în:

  • aducerea colesterolului și a trigliceridelor în limitele normale, prin medicamente (doar la recomandarea medicului) și regim alimentar
  • menținerea tensiunii arteriale și a glicemiei
  • scăderea în greutate pentru a ajunge la un Indice de Masă Corporală (IMC) între 18,5 și 24
  • alimentație bogată în legume, fructe, alimente integrale, bogate în fibre
  • limitarea consumului de carne roșie și mezeluri
  • consumul de pește de 2 ori pe săptămână
  • evitarea alimentelor cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, zahăr și sare
  • minimum 30 de minute de mișcare fizică în fiecare zi
  • renunțarea la fumat
  • limitarea consumului de alcool
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân