Efectele pozitive ale stresului asupra creierului

  • Publicat:
Efectele pozitive ale stresului asupra creierului
Sursa foto: pexels

Negreșit, stresul face parte din viața noastră. Și adesea, el este văzut ca un lucru negativ ce ne poate afecta pe parcurs sănătatea. Însă, deși nu poate fi eliminat complet, stresul poate fi controlat în așa manieră încât să ne ajute de fapt să ne îmbunătățim sănătatea mentală, dar și cea fizică. Iată și explicația! 

Nu stresul ne omoară, ci modul în care reacționăm la el

Indiferent cum se manifestă, stresul ne afectează pe noi toți. El poate apărea brusc atunci când stăm în trafic, bară la bară, când trebuie să ne încadrăm într-un termen limită la locul de muncă sau când avem un conflict puternic cu partenerul. Iar lista poate continua.

Citește și: STUDIU. Cine se stresează prea mult riscă să-i pocnească un vas de sânge în creier

Manifestat pe termen scurt, stresul ne poate ajuta să facem față mai bine provocărilor, chiar și situațiilor extreme, cum ar fi dezastrele naturale. 

Iată cum stresul pe termen scurt poate sprijini sănătatea organismului:

Te motivează să reușești în tot ce îți propui

Așa numitul stres pozitiv poate fi exact ce ai nevoie atunci când ai de îndeplinit o sarcină importantă. E dovedit științific faptul că acesta te va stimula în așa în fel încât să poți gestiona situația mai eficient, mai rapid și mai productiv.

Îți stimulează capacitatea intelectuală

Stresul poate fi, în egală măsură, și un mecanism prin care mișcarea (un alt factor de stres fizic) poate sprijini creșterea productivității și a capacității de concentrare.

Te face mai puternic

Învățând să faci față situațiilor stresante, organismul va gestiona mult mai ușor viitoarele situații asemănătoare. Astfel că el va dezvolta un mecanism de apărare, dacă vrei, un mecanism de control atât fizic, cât și psihologic.

Tipuri de stres

Stresul negativ / traumatic

Stresul negativ ne poate afecta modul în care funcționăm, dar și capacitatea de a lua decizii și starea de spirit. Acesta este principala cauza pentru care creierul eliberează adrenalină, cortizol și alți hormoni care pot afecta organismul.

Sursele pot include diferite situații traumatice, ca de pildă abuzul fizic sau emoțional, neglijarea cronică, depresia maternă severă, dependența parentală sau violența în familie. 

Citește și: Stresul traumatic: efectele asupra creierului

Stresul tolerabil

Stresul tolerabil apare, de regulă, într-o perioada limitată de timp și dă creierului posibilitate de a se recupera după producerea efectelor dăunătoare.

Sursele de stres tolerabil pot include decesul unei persoane apropiate, divorțul părinților sau un dezastru natural. 

Stresul pozitiv

Stresul pozitiv este stresul de scurtă durată, moderat, care duce la creșterea tensiunii arteriale și la alte modificări ușoare ale anumitor parametri biologici.

Sursele de stres pozitiv pot include situații frustrante la locul de muncă, provocarea de a întâlni oameni noi sau încercarea obținerii unei diplome. 

Gestionarea celor trei tipuri de stres

Având în vedere că stresul poate fi de trei feluri, cum reușim să le gestionam mai bine pe fiecare în parte? Ei bine, specialiștii recomandă să ne setăm țeluri și obiective cât mai înalte. Să nu lăsăm micile griji să ne afecteze sănătatea și nici scopul pentru care pornim la drum. 

Surse: Cleveland Clinic, Health, Apa

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân