Ibuprofenul poate perfora intestinele! Ce boli poate agrava dacă îl iei în exces

Ibuprofenul sau aspirina ar putea înrăutăți simptomele unor anumite boli dacă este luat în exces, avertizează oamenii de știință.
  • Publicat:
Ibuprofenul poate perfora intestinele! Ce boli poate agrava dacă îl iei în exces
Ibuprofenul poate perfora intestinele! Ce boli poate agrava dacă îl iei în exces

Ibuprofenul sau aspirina ar putea înrăutăți simptomele unor anumite boli dacă este luat în exces, avertizează oamenii de știință. Consumul frecvent și în cantități mari de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) poate perturba echilibrul microbiotei intestinale, susțin cercetătorii de la Universitatea Semmelweis.

Microbiota este comunitatea de bacterii, virusuri, fungi și alte microorganisme care trăiesc în intestinele noastre și sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a organismului. AINS sunt printre cele mai utilizate medicamente din lume, peste 30 de milioane de oameni luându-le zilnic, conform cercetătorilor maghiari.

Acestea includ medicamente care conțin ibuprofen sau acid acetilsalicilic, cunoscut și sub numele de aspirină. Dar administrarea acestor medicamente ar putea provoca disbioză, perturbând echilibrul delicat al bacteriilor din intestine, conform unui studiu publicat în revista Pharmacology & Therapeutics.

Ele pot provoca, de asemenea, simptome precum dureri abdominale, diaree sau anemie. În cazuri rare, aceste pastile comune pot duce la perforarea intestinului, adică apariția unei găuri în peretele intestinului sau al colonului.

Echipa de cercetare a remarcat asemănări între dezechilibrele microbiomului intestinal asociate cu anumite boli și cele cauzate de utilizarea AINS. Bolile precum inflamația cronică a articulațiilor care afectează coloana vertebrală și membrele sau artrita reumatoidă sunt asociate cu un dezechilibru al microbiotei intestinale și o supraproducție a anumitor bacterii.

De fapt, aceste bacterii sunt legate de dezvoltarea și înrăutățirea bolilor. Pentru că microbiomul intestinal joacă un rol fundamental în multiple procese ale corpului, echilibrând nivelul de zahăr și energie, consolidând sistemul imunitar și reglând activitatea în peretele intestinal, un dezechilibru în comunitatea de bacterii și virusuri poate contribui la dezvoltarea diverselor boli, au afirmat cercetătorii.

Aici putem include afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil, tulburări hormonale și boli cardiovasculare, autoimune și psihice, conform oamenilor de știință.

Cercetătorii maghiari au afirmat că acum caută modalități de contracarare sau de atenuare a efectelor nocive ale AINS-urilor asupra intestinelor.

Ibuprofenul în exces a fost anterior legat de ulcere gastrice, probleme de fertilitate, reacții adverse ale inimii și chiar cheaguri de sânge. Și, în timp ce administrarea zilnică a aspirinei poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale la persoanele care prezintă un risc mai mare de a le avea, cercetările au arătat că administrarea lor regulată poate crește riscul de anemie.

Analgezicul a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de hemoragii cerebrale mortale.

Care este doza recomandată?

Asigurați-vă că luați ibuprofenul conform instrucțiunilor de pe etichetă sau din prospect sau conform indicațiilor medicului.
Doza pe care o puteți lua depinde de vârstă, tipul de ibuprofen pe care-l luați și cât de puternic este acesta. De exemplu:

Ibuprofen pentru adulți

Adulții pot lua, de obicei, una sau două tablete (200 mg) la fiecare patru până la șase ore, dar nu ar trebui să ia mai mult de 1.200 mg (6 x 200 mg) în decurs de 24 de ore. Ideal ar fi ca femeile însărcinate să nu ia ibuprofen decât dacă un medic îl recomandă.

Ibuprofen pentru copiii sub 16 ani

Copiii sub 16 ani ar putea avea nevoie de o doză mai mică, în funcție de vârsta lor; verificați prospectul sau întrebați un farmacist sau medic pentru sfaturi.

Cât timp durează până să își facă efectul ibuprofenul?

Efectul analgezic al ibuprofenului începe în curând după ce se ia o doză, dar efectul antiinflamator poate dura uneori până la 3 săptămâni pentru a obține cele mai bune rezultate. Ibuprofenul nu ar trebui să fie folosit pentru a trata afecțiunile care sunt în principal legate de inflamație. Nu luați mai mult decât doza recomandată dacă nu se ameliorează simptomele.

Pentru ce se folosește?

Ibuprofenul este un analgezic disponibil fără prescripție medicală. Face parte dintr-un grup de analgezice numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și poate fi folosit pentru a:

  • Alina durerea ușoară până la moderată, cum ar fi durerea de dinți, migrena și durerea menstruală
  • Controla febra (temperatura ridicată). De exemplu, atunci când cineva are gripă
  • Alina durerea și inflamația (roșeața și umflarea) cauzate de afecțiuni care afectează articulațiile, oasele și mușchii, cum ar fi artrita reumatoidă și osteoartrita
  • Alina durerea și umflarea cauzate de întinderi și entorse, cum ar fi leziunile sportive

Foto: shutterstock

Surse: 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725822002212?via%3Dihubhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725822002212?via%3Dihub

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân