Hidratarea în lunile de iarnă: de ce este importantă și cum se face corect

O hidratare corespunzătoare are efecte benefice asupra corpului și minții. Dar ce trebuie să faci pentru a o menține și pe timpul iernii, când suntem predispuși să consumăm mai puține lichide?
  • Publicat:
Hidratarea în lunile de iarnă: de ce este importantă și cum se face corect

Probabil ai auzit despre importanța hidratării pe perioadele din an foarte calde, dar ce te faci cu hidratarea  în timpul iernii? Ori de câte ori transpiri, pierzi conținut important de apă și electroliți de care organismul tău are nevoie pentru a rămâne sănătos.

Este la fel de important să rămâi hidratat în decembrie precum este în iulie, indiferent de zona în care locuiești. Să îi asiguri  corpului lichide sănătoase pe parcursul zilei este o parte necesară a menținerii sănătății.

Dacă te numeri printre multele persoane care nu se hidratează corespunzător în lunile reci, ai putea să te confrunți cu probleme de sănătate la care nici nu te-ai gândit.

Iată patru motive  majore pentru o hidratare corespunzătoare în timpul iernii:

Îți menține sistemul imunitar puternic

Iarna este de multe ori sinonimă cu boala, deoarece vremea rece îți poate slăbi sistemul imunitar. Acest lucru, combinat cu faptul că stai mai mult în interior, este rețeta perfectă pentru norovirusuri, gripă și boli respiratorii precum virusul respirator sincițial (VRS) și SARS-CoV-2 (COVID-19).

Aceste boli sunt o neplăcere pentru majoritatea adulților sănătoși, dar pot duce la complicații grave sau chiar la deces pentru unii.

Sistemul tău imunitar depinde de nutrienții din sângele tău, care are nevoie de apă pentru a-i transporta corect către sistemele din întregul corp. Consumul suficient de lichide pe parcursul zilei te poate ajuta să te aperi de aceste boli în cazul în care te confrunți cu ele.

Îți asigură o piele sănătoasă

Bărbații adulți ar trebui să consume cel puțin 3,7 litri de apă pe zi, iar femeile, cel puțin 2,7 litri pe zi, pentru a compensa apa pierdută prin transpirație. Chiar dacă pare mult, poți ajunge la aceste cantități prin consumul de băuturi decofeinizate și cel de alimente și de fructe și legume bogate în apă.

Cu aerul uscat și rece al iernii, pielea ta are dificultăți în a rămâne hidratată. În timp ce hidratarea adecvată poate menține pielea catifelată și strălucitoare, o hidratare necorespunzătoare nu îți afectează doar aspectul.

Pielea ta este cel mai mare organ pe care corpul tău îl are și servește ca barieră de protecție. Loțiunile, serurile și cremele te pot ajuta în acest sens, dar hidratarea începe din interior.

Fără hidratarea necesară, pielea ta se usucă, făcând-o mult mai vulnerabilă la crăpături și tăieturi care ar putea permite intrarea de virusuri și bacterii dăunătoare. Menținând pielea hidratată, te asiguri că poți face lucrurile pe care le dorești pe parcursul lunilor de iarnă.

Contribuie la sănătatea ta mintală

Sănătatea ta mintală și fizică sunt strâns legate. Fără hidratarea adecvată, ambele suferă. Lunile de iarnă sunt momentul cel mai frecvent pentru a observa tulburarea afectivă sezonieră, o afecțiune care duce la depresie în anumite perioade ale anului. Este întotdeauna important să ai grijă de tine – mai ales atunci când ești vulnerabil din punct de vedere mintal.

Fără hidratarea adecvată, este mai puțin probabil să ai un somn de calitate, ceea ce poate afecta gravitatea problemelor de sănătate mintală. Hidratarea insuficientă te poate determina să mănânci mai mult, ceea ce poate duce la o dietă săracă în nutrienți de calitate – un alt factor care îți poate afecta sănătatea mintală.

Hidratarea îți menține corpul plin de energie

Hidratarea în timpul iernii este esențială dacă faci exerciții fizice, deoarece trebuie să te menții hidratat atunci când ești activ în vreme rece, chiar și atunci când transpiri mai puțin decât faci în timpul vremii calde.

Atunci când faci exerciții fizice în temperaturi ridicate, bei mai multă apă din cauza transpirației excesive. Cu toate acestea, multe persoane consideră că această cantitate excesivă de transpirație este normală, așa că nu se hidratează suficient ori de câte ori transpiră mai puțin.

Când e vreme rece și faci sport, transpiri în cantitățile normale, iar această pierdere de apă și electroliți trebuie înlocuită.

Atunci când corpul tău are mai puțină apă decât are nevoie pentru a rămâne activ, te poți simți slăbit și incapabil să te descurci la fel de bine ca de obicei. Această senzație poate descuraja exercițiile fizice, conducând la și mai multe obiceiuri nesănătoase.

Este ușor să uiți să te hidratezi când nu îți este cald sau nu te simți transpirat ca în lunile de vară. Cu toate acestea, este la fel de important să te menții hidratat în timpul iernii precum o faci și în timpul verii. 

Pentru a-ți maximiza hidratarea în timpul iernii, asigură-te că bei suficiente băuturi sănătoase pentru a rămâne puternic atât din punct de vedere fizic, cât și mintal pe tot parcursul sezonului.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân