Hidratarea: de ce este mai importantă odată cu înaintarea în vârstă?

Hidratarea este esențială indiferent de vârstă, dar odată ce îmbătrânim, organismul are mai multă nevoie de acest proces.
  • Publicat:
Hidratarea: de ce este mai importantă odată cu înaintarea în vârstă?
Hidratarea: de ce este mai importantă odată cu înaintarea în vârstă?

Cercetătorii susțin că odată cu înaintarea în vârstă trebuie să consumăm și mai multă apă pentru a compensa schimbările corpului și reglarea temperaturii. Ei menționează că deshidratarea poate cauza numeroase probleme precum durerile musculare, oboseala și epuizarea. Din acest motiv recomandă adulților în vârstă hidratarea chiar și atunci când nu le este sete și să limiteze consumul de băuturi precum sucuri carbogazoase, alcool și cafea, care produc deshidratarea.

Cercetătorii Universității din Ottawa, al căror studiu a fost publicat în Jurnalul de Psihologie, evidențiază că hidratarea este importantă pentru reglarea temperaturii corpului și ajută la lupta împotriva altor afecțiuni de sănătate. Aceștia susțin că deshidratarea nu reduce și nici nu crește temperatura corpului în rândul adulților în vârstă atunci când se antrenează, așa cum se întâmplă cu adulții tineri, ceea ce este un răspuns benefic. Doar că atunci când adulții cu vârste înaintate sunt activi fizic, corpul nu ajustează cantitatea de transpirație eliminată pentru a preveni deshidratarea.

De ce este importantă temperatura corpului?

Cercetătorii au descoperit că în contrast cu adulții tineri, reglarea temperaturii corpului la persoanele în vârstă este un subiect care nu se lasă influențat de creșterea cantității de sare din sânge. O reglare ineficientă a temperaturii corpului contribuie la un risc crescut de epuizare, accident vascular sau alte probleme cardiovasculare. Când ajungem la o vârstă înaintată, creierul nu mai primește aceleași semnale de care avem nevoie pentru a bea apă, motiv pentru care trebuie să depundem efortul de a ne asigura că, indiferent dacă ne simțim însetați sau nu, consumăm cantitatea necesară de fluide.

Dacă o persoană în vârstă este deshidratată, primele organe care au de suferit sunt rinichii, care pot provoca insuficiență renală. Deshidratarea produce totodată un dezechilibru al electroliților, care poate fi fatal.

Hidratarea: cum faci acest proces

Deshidratarea poate provoca probleme precum oboseală și slăbirea musculaturii. Un studiu din 2015 arată că 37% dintre persoanele de 65 de ani sau mai în vârstă, ajung la urgențe cu semne de deshidratare. Pentru a rămâne hidratați, apa este cea mai bună soluție.

Sucurile carbogazoase sau băuturile care conțin alte ingrediente în afară de apă, fac organismul să lucreze la procesarea acelor ingrediente. Apa plată este cea mai bună alegere pentru hidratare, deoarece organismul poate beneficia de ea fără a fi nevoie de alt proces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Durerile cervicale: cum să le ameliorezi
Durerile cervicale: cum să le ameliorezi
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”