Feminismul dauneaza sanatatii

Atat femeile cat si barbatii sunt egali in drepturi si in responsabilitati mai ales la locul de munca.
  • Publicat:
Feminismul dauneaza sanatatii
Feminismul dauneaza sanatatii

Ani de zile, feministele au luptat pentru egalitate, considerand ca aceasta este cheia pentru o societate mai buna. Dar acum, cercetatorii au descoperit ca acest curent nu este tocmai benefic sanatatii. Hai sa vedem de ce!

Egalitate, dar pe toate planurile, inclusiv rezistenta

Un studiu realizat in Suedia, poate una dintre cele mai egalitariste tari din lume, arata ca barbatii si femeile egali atat in drepturi, dar mai ales in responsabilitati, sunt mai susceptibili sa aiba probleme de sanatate.

Prin urmare, sunt afectate in primul rand persoanele cu functii in management, ei traind, in medie, mai putin decat cei care au un stil de viata cu un nivel de stres mai scazut.

Pentru acest studiu oamenii de stiinta au luat in considerare atat persoanele care lucreaza in sectorul privat, cat si pe cele din sectorul public. Ei au folosit noua indicatori de egalitate, inclusiv proportia femeilor si barbatilor in functiile de management, si venitul lor mediu.

Toate acestea au fost legate de cifrele locale pentru speranta de viata, gradul de invaliditate si absenta de la locul de munca pe motive de sanatate. Studiul a comparat datele culese pe tot teritoriul Suediei.

Barbatii nu vor sa para mai slabi

Cercetatorii explica sanatatea precara a barbatilor prin pierderea a ceea ce sunt vazute in mod traditional “privilegiile sexului tare”.

Acestia au sugerat ca si sanatatea femeilor poate fi afectata de oportunitatile crescute ce au angrenat un volum mai mare de munca.

Egalitate sau doar corectitudine?

Extinderea femeilor, in rolurile, sferele si activitatile traditional atribuite barbatilor, va continua in detrimentul sanatatii acestora. Exista insa o exceptie, si anume aceea in care barbatii, la randul lor, isi vor modifica semnificativ comportamentul, puncteaza oamenii de stiinta.

Efectele negative ale egalitatii sunt valabile atat pentru femei, care au devenit mai impovarate de responsabilitati, dar si pentru barbati, care si-au pierdut multe dintre vechile lor privilegii.

Tu crezi ca femeile sunt egale cu barbatii?


Citeste si Sexul sefului determina nivelul de stres
Ce-si doresc femeile?


Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”