Traiul cu socrii face rau la sanatate

Femeile care traiesc in familii extinse, compuse din trei generatii - copii, sot si parinti - au risc de doua pana la trei ori mai mare de a fi diagnosticate ce boli coronariene.
  • Publicat:
Traiul cu socrii face rau la sanatate
Traiul cu socrii face rau la sanatate

Nu degeaba si-au castigat soacrele renumele de “poame acre”. Daca pana nu demult faceau obiectul unor bancuri spumoase, acum faptul este dovedit stiintific! Traiul cu socrii ne tripleaza riscul de atac de cord.

Un studiu japonez, recent dat publicitatii, atesta un fapt cat se poate de ingrijorator: departe de a usura traiul cuplurilor tinere, convietuirea cu socrii nu face decat sa tulbure apele. Mai cu seama nurorilor, care se aleg astfel cu boli circulatorii si coronariene.

Bunicii si copiii, principalii factori de stres!

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat evolutia starii de sanatate a unui numar de 91.000 de persoane, barbati si femei, pe o perioada de 14 ani. Daca la inceputul vietii in doi, niciunul dintre participanti nu prezenta simptome de boli grave, precum cancer sau afectiuni ale inimii, pe parcurs lucrurile au luat o turnura deloc fericita. Mai precis, odata cu intrarea socrilor in peisaj si aparitia copiilor.

Astfel, femeile care traiesc in familii extinse, compuse din trei generatii – copii, sot si parinti – au risc de doua pana la trei ori mai mare de a fi diagnosticate ce boli coronariene, decat cele care traiesc doar cu sotul. Acestea din urma insa, desi au sanse mai mici de a primi un asemenea diagnostic, atunci cand se intampla, evolutia bolii este mai severa.

Care sa fie explicatia? Cercetatorii sunt de parere ca prezenta rudelor in numar mare tine femeile la distanta de comportamentele nesanatoase de tipul tabagismului sau alcoolismului.

Stresul insa pare a fi suficient pentru a determina aparitia bolilor. Iar pe termen lung, traiul in astfel de conditii creste nivelul cortizonului (hormonul stresului) si al proceselor inflamatorii care duc mai departe la
hipertensiune si diabet.

Citeste si Ghidul tinerilor casatoriti
Traditii, obiceiuri, superstitii. Parerea mea…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”