Stresul si fumul de tigara cresc riscul de cancer cervical

Studiile arata ca fumul de tigara poate influenta si aparitia cancerului de col.
  • Publicat:
Stresul si fumul de tigara cresc riscul de cancer cervical
no title

Dar pana la amanunte, aflati ca doar una din 5 femei din lumea in curs de dezvoltare este testata asa cum trebuie pentru cancerul cervical. Ne informeaza de asta un studiu facut de expertii din Seattle care au stat cu nasul in hartii o vreme, ca sa analizeze sondaje facute in 57 de tari.

Doar 19% dintre femeile din tarile in curs de dezvoltare au facut un examen ginecologic si un test Papanicolau in ultimii 3 ani. Spre deosebire de 63%, in tarile dezvoltate. Si uite asa ajunge cancerul cervical pe locul II in clasamentul celor mai intalnite cancere in randul femeilor.

Revenind la informatiile din subtitlu, medicii din Pennsylvania au descoperit o legatura intre fumul de tigara si cancerul de col. Stim ca aceasta boala este legata in peste 90% dintre cazuri de HPV (human papillomavirus).

Iar anumite tipuri de HPV pot fi crescute de carcinogenii din fumul de tigara. Cat despre stres, cel zilnic reduce puterea femeilor de a lupta impotriva unei obisnuite boli cu transmitere sexuala si ii creste riscul de a dezvolta cancerul pe care maladia, oarecum banala, il poate provoca. HPV-ul este „imprastiat” in timpul actului sexual.

Cel mai intalnit subtip al virusului este HPV 16. Infectia cu acesta, dar si cu alte subtipuri cauzeaza cancerul cervical. „Dar infectia cu HPV nu este suficienta pentru aparitia cancerului. Majoritatea infectiilor cu HPV in cazul femeilor sanatoase dispar spontan cu timpul.

Doar un mic procent se transforma in leziuni precanceroase sau cancer. Un raspuns imunitar eficient poate rezolva infectia cu HPV”, explica doctorii. Iar sistemul imunitar sufera din cauza stresului zilnic.

Mergi urgent la medic!

– Romania ocupa locul I, in UE, in privinta numarului de decese.

– Boala a fost depistata, chiar si la tinere de 17 ani.

– In lume, la fiecare 2 minute o femeie moare din aceasta cauza.

– La noi, in fiecare an 4.000 de femei se imbolnavesc de cancer cervical. Peste jumatate ajung la medic cand boala este intr-un stadiu avansat.

– Fara campanii de prevenire, specialistii estimeaza ca pana in anul 2050, vor fi depistate anual peste un milion de noi cazuri.

Citeste si Cancerul de col uterin
                  Fara fumuri

Foto: GULIVER

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vocea subtiata, un semn al andropauzei
Vocea subtiata, un semn al andropauzei
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”