Enterocolita: cum îţi protejezi copilul vara

Cum să îţi protejezi copilul de enterocolită, afecţiune provocată de alimente care au suferit modificări organoleptice în urma temperaturilor necorespunzătoare.
  • Publicat:
Enterocolita: cum îţi protejezi copilul vara

Enterocolita este o afecţiune a tractului digestiv şi este provocată de infecţii  cu bacterii, ciuperci, virusuri sau paraziţi. Vara incidenţa ei este mult mai mare, din cauza căldurii şi a faptului că alimentele se alterează mult mai uşor şi pentru că se manifestă de obicei  prin diaree moderată sau severă, care poate fi însoţită de pierderea apetitului, vomă, crampe şi disconfort abdominal. Are printre urmări deshidratarea severă, de aceea copiii sunt cei mai vulnerabili în faţa acestei afecţiuni.

Ce metode de precauţie sunt necesare

În primul rând, ai grijă să speli foarte bine fructele şi legumele pe care le consumă copilul tău, să îl obişnuieşti pe acesta să se spele des pe mâini, dacă este încă foarte mic şi consumă formulă de lapte, prepară-i biberonul doar în momentul în care i-l dai, pentru că laptele se alterează foarte repede. În plus, evită alimentele uşor alterabile precum mezelurile, prăjiturile cu cremă, frişcă sau chiar îngheţată şi alege variante cât mai simple precum carne la grătar cu orez, legume proaspete sau la grătar, cartofi copţi cu un strop de unt proaspăt. Dacă vă petreceţi vacanţa la mare trebuie să ştii că apa sărată din mare este un mediu care, în principiu, nu permite dezvoltarea microbilor, dar este necesară mare grijă la igiena alimentară, igiena mâinilor şi este de preferat să consumaţi apă îmbuteliată.

Ce faci când copilul are enterocolită

Dacă toate măsurile de precauţie au fost inutile sau nu au putut fi respectate şi copilul a făcut totuşi enterocolită, trebuie să fci câteva lucruri esenţiale:

1. În caz de vărsături: după ce copilul varsă, trebuie păstrat repaosul digestiv aproximativ două ore, timp în care să nu primească nimic pe cale orală, nici măcar apă sau ceai, doar i se umezesc buzele dacă senzaţia de sete este foarte mare. După episodul de vărsătură stomacul copilului rămâne spastic, aşa că orice ar consuma va vărsa din nou, astfel că se va intra într-un cerc vicios. După ce au trecut cele două ore se administrează săruri de rehidratare, care vor fi consumate lent în următoarele două ore. Abia apoi se poate administra mâncare şi lichide, iniţial în cantităţi mici, care vor fi crescute progresiv.  

2. În caz de diaree, se pot folosi  Smecta şi probiotic, alături de o dietă specială pentru toată perioada în care scaunele sunt diareice plus încă o săptămână  după ce tranzitul a revenit la normal. Din dietă nu trebuie să lipsească orezul fiert, morcovii, supele cremă de legume, dar care să nu conţină roşii sau cartofi, ci doar cu morcovi, ţelină, păstârnac, ardei, dovlecel. Copilului i se mai poate da carne la grătar bine preparată, paste cu brânză, mămăligă cu brânză, dar fără smântână, banane, măr copt, pâine prăjită.

3. În caz de deshidratare: enterocolita se asociază de cele mai multe ori cu deshidratare, care poate să fie în mai multe grade. În cazul unei deshidratări uşoare copilul va avea senzaţie e sete şi mucoase uscate şi poate fi tratat la domiciliu cu soluţii de rehidratare pe cale orală. În cazul unei deshidratări moderate, copilul  poate avea tegumente palide, cearcăne, fontanela anterioară deprimată, senzaţie acută de sete intensă. Teoretic, rehidratarea poate fi făcută la domiciliu, ca şi în cazul formei uşoare de deshidratare. Dacă însă copilul varsă şi nu poate primi soluţia de rehidratare, dacă este somnolent, apatic, dacă urinează puţin, atunci trebuie să mergi cu el la cel mai apropiat spital pentru a fi rehidratat cu perfuzii. Pentru deshidratarea  în formă severă, rehidratarea se face doar pe cale venoasă, cu internare în spital. În acest caz copilul este palid, cu cearcăne, hipoton, hiporeactiv, nu urinează. Din fericire, aceste cazuri sunt mai rare, dar ai în vedere simptomele, pentru a face o evaluare corectă.  Ce trebuie ă ai mereu în vedere este ca, în momentul în care copilul nu primeşte soluţiile de rehidratare şi vărsăturile persistă, trebuie să mergi cu el la medic, pentru a preveni deshidratarea severă.

Foto:123rf

Urmărește CSID.ro pe Google News
Menopauza: simptome şi soluţii
Menopauza: simptome şi soluţii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân