Embolizarea fibromului uterin – în ce constă? Explică dr. Cezar Bețianu

Deoarece impactul embolizării fibromului uterin asupra fertilității nu este pe deplin înțeles, procedura nu este, de obicei, oferită femeilor care doresc să rămână însărcinate.
  • Publicat:
Embolizarea fibromului uterin – în ce constă? Explică dr. Cezar Bețianu
Dr Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională, foto arhivă

Fibromul uterin este o tumoră benignă din țesut muscular și fibros care se dezvoltă în interiorul sau în jurul uterului. În anumite cazuri trebuie eliminate. Dr Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională vorbește despre cum se pot elimina fibroamele uterine prin embolizare.

 

CSÎD: Cum se pot elimina fibroamele uterine?

Dr. Cezar Bețianu: O tehnică de eliminare a fibroamelor uterine este embolizarea. Embolizarea fibromului uterin denumită și embolizare a arterei uterine este o procedură minim invazivă non-chirurgicală, utilizată pentru a trata fibroamele uterine simptomatice.

Când și cui se recomandată embolizarea fibroamelor uterine

CSÎD: Cui îi este recomandată eliminarea fibroamelor uterine prin embolizare?

Dr. Cezar Bețianu: Cel mai adesea este recomandată femeilor care:

  • au fibroame simptomatice;
  • doresc să evite intervenția chirurgicală;
  • nu plănuiesc să rămână însărcinate în viitor.

Cum se desfășoară tehnica de embolizarea fibromului uterin

CSÎD: În ce constau tehnicile de tratare a fibroamelor uterine?

Dr. Cezar Bețianu: Procedura este realizată de un specialist în radiologie intervențională și este o alternativă la operație. Cu ajutorul unui fluoroscop, medicul ghidează livrarea agenților embolici către uter și fibrom, prin artera uterină.

Particulele mici sunt injectate printr-un cateter în zona inghinală. Acești agenți blochează arterele care alimentează fibroamele cu sânge, cauzând micșorarea acestora. Se efectuează sub anestezie locală și necesită 1-2 zile de spitalizare. Pe măsură, ce fibroamele mor și încep să se micșoreze, uterul își revine complet.

Dureri, hemoragii, amenoree – efecte secundare ale embolizării fibromului uterin

CSÎD: Au efecte adverse aceste tehnici?

Dr. Cezar Bețianu: Multe paciente au rezultate bune cu embolizarea fibromului uterin. În urma procedurii, pacienta poate acuza dureri pelvine și crampe. Recuperarea este însă rapidă, majoritatea pacientelor își reiau activitățile normale în câteva săptămâni.

  • Posibile complicații ale embolizarii fibromului uterin includ:
  • Hemoragie;
  • Hematom la locul puncției;
  • Lezarea arterei utilizate sau a uterului;
  • Amenoree;
  • Infecție.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân