Caz incredibil în România: Operată laparoscopic de fibrom uterin gigant, pacienta a rămas însărcinată la doar două luni după intervenţie

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârstă cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului realizat de către Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie.
  • Publicat:
Caz incredibil în România: Operată laparoscopic de fibrom uterin gigant, pacienta a rămas însărcinată la doar două luni după intervenţie

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârstă cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului realizat de către Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie, iar până la vârstă de 50 ani peste 80% dintre femei ajung să dezvolte fibroame uterine. 


Dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, a realizat cu succes o operaţie prin care a îndepărtat laparoscopic un fibrom uterin gigant aflat în necroză, păstrând intact uterul pacientei de 30 de ani, care a rămas însărcinată la două luni după operaţie. 

”Pacienta s-a prezentat în 2014 cu un fibrom cât o sarcina, fără nicio speranţa, după numeroase consulturi în care singura variantă prezentată era operaţia de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter. Intervenţia a durat aproximativ 3 ore, operaţia a fost una dificilă, fibromul fiind mai mare decât uterul şi dificil de operat chiar şi pe cale clasică. I s-au administrat antibiotice, iar după două săptămâni am operat-o laparoscopic, putând păstra uterul şi eliminând doar tumoarea gigant. Recuperarea a fost foarte rapidă, în doar două zile fiind externată”,  explică dr. Silviu Istoc. 

La doar două luni după operaţie, pacienta a rămas însărcinată şi a născut în ianuarie 2016 o fetiţă perfect sănătoasă. Sarcina a decurs foarte bine, ajungând până la termen. La naştere, uterul a rezistat foarte bine, ţinând cont de operaţia suferită. 

„Şansele de a rămâne însărcinată sunt întotdeauna mai mari prin efectuarea intervenţiei laparoscopice decât operaţia deschisă. În cazul cele din urmă apar anumite aderenţe, nişte cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompele uterine şi pot cauza infertilitate. Operaţia este una dintre cele mai dificile intervenţii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales în cazurile în care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explică Dr. Silviu Istoc. 

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârstă fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viaţa şi comportamentul femeilor cu această afecţiune. Alternativă la operaţia clasică, operaţia laparoscopică este o metodă foarte puţin răspândită în ţară noastră, marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale ginecologice fiind clasice. Odată cu posibilitatea de operare laparoscopică, uterul nu mai este pus în pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominală, iar femeile pot rămâne mai uşor însărcinate chiar şi după diagnosticul de fibrom uterin.
 
„Fibromul meu a fost descoperit în stare incipientă când avea doar 5 cm la un control de rutină. Deşi am realizat o embolizare, aceasta nu a reuşit, a scăzut îndimenisiuni, dar într-un an a crescut la 8-10 cm şi apoi într-un timp foarte scurt a ajuns la 17 cm în necroză aseptică, fiind pasibilă atunci de cancer. Medicii au vrut să mă opereze atunci când am ajuns la spital, dar ştiam că acest lucru însemna extirparea fibromului cu tot cu uter şi deci infertilitate. Am ajuns într-un final la la Dr. Silviu Istoc, unde am discutat de laparoscopie imediat după ce am efectuat analizele. De când m-a consultat domnul doctor m-a asigurat că nu este malign şi că îl poateîndepărta şi aşa a şi fost, operaţia a decurs foarte bine, după o săptămâna chiar am fost în vacanţă, iar în două luni am rămas însărcinată natural. Fiind din Iaşi consultaţiile au fost şi la distanţă, dar domnul doctor este foarte deschis aşa că am comunicat în fiecare săptămâna. Am născut prin cezariană o fetiţă, uterul meu este acum sănătos şi nu pot să am decât cuvinte de laudă şi admiraţie pentru cel care ne-a ajutat să fim părinţi”, povesteşte pacienta care a rămas însărcinată la doar douăluni după operaţia laparoscopică a fibromului uterin. 
 
Din fericire, femeile care sunt diagnosticate cu fibrom uterin au acum şansă să fie operate laparoscopic, cu conservarea uterului. Din ce în ce mai multe femei suntoperate în acest mod, iar intervenţiile au o rată foarte mare de reuşită, multe dintre paciente reuşind să rămână apoi însărcinate. 
 
O altă poveste de succes se referă la o pacienta în vârstă de 28 de ani căreia i-a fost îndepărtat un fibrom de 20 cm, practic cât o minge de fotbal, salvarea uterului fiind o operaţie dificilă, dar de succes. Şi în cazul unei alte paciente de 38 de ani, dr. Silviu Istoc a extirpat laparoscopic un fibrom uterin gigant, iar după doar un an aceasta a rămas însărcinată. Îndepărtarea laparoscopică a fibromului uterin face posibilă o recuperarea foarte rapidă, iar din punct de vedere psihologic, nu afecteazăîn niciun fel încrederea în sine a pacientei, datorită menţinerii posibilităţii de a avea copii. 
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân