Efecte adverse asupra ochilor apărute în urma vaccinării? Dr. Alina Gheorghe explică

Despre problemele de vedere, efecte adverse și legătura cu vaccinarea am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, medic chirurg oftalmolog.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Efecte adverse asupra ochilor apărute în urma vaccinării? Dr. Alina Gheorghe explică
Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog

Când vine vorba de vaccinare, teama de efecte adverse se găsește în capul listei. Nu de mult am citit în presa internațională că au existat pacienți care s-au confruntat cu probleme de vedere, minore ce-i drept, în urma vaccinării, dar nu există încă studii sau prea multe cazuri ferme în acest sens astfel încât să fie luate în calcul. Despre problemele de vedere și legătura cu vaccinarea am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, medic chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Apar sau nu astfel de efecte adverse?

CSID: Sunt conectate problemele de vedere cu vaccinarea? Pot apărea efecte adverse în urma acestui proces?

Alina Gheorghe: Este prematur să putem răspunde la această întrebare. Toate tipurile de vaccin împotriva Covid -19 sunt încă în cercetare, așadar orice reacție adversă întâlnită trebuie raportată, pentru o mai buna înțelegere a mecanismelor și pentru a  crește siguranța și eficiența acestor vaccinuri. Până acum, au fost raportate, la nivel ocular, complicații retiniene cum ar fi: neuroretinita, corioretinita seroasa central,  însă fără o relație cauzală directă.

CSID: În cazul căror vaccinuri ne putem confrunta ulterior cu afecțiuni oculare? Care sunt simptomele care pot apărea?

Alina Gheorghe: Vaccinurile din schema obligatorie de vaccinare, cât și cele facultative pentru o populație-țintă nu dau complicații oculare.

CSID: Există un vaccin care ar putea preveni problemele de vedere? Ce afecțiuni ar putea fi prevenite?

Alina Gheorghe: Nu exista vaccinuri aprobate pentru afecțiuni oftalmologice. Sunt studii însă pe animale, cu rezultate promițătoare împotriva virusului herpes simplex. Terapia genică progresează rapid în ultima vreme. Și la nivel oftalmologic sunt studii pentru tratarea glaucomului sau degenerescenței maculară legate de vârstă, cu ajutorul acestei terapii.

CSID: De la ce vârstă ar fi indicat să se facă și cu ce frecvență?

Alina Gheorghe: Cum nu există asemenea tratamente omologate, momentan nu este indicat acest tip de tratament decât în cazul unor studii unde selecția pacienților se face cu multă atenție. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Alina Gheorghe - Medic primar oftalmolog
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”