Echilibru la 100% între statusul emoțional personal și imunitate (P)

  • Publicat:
  • Actualizat:
Echilibru la 100% între statusul emoțional personal și imunitate (P)

Oboseala cronică, epuizarea, deconectarea de la ritmurile firești, presiunea pe care o trăim în fiecare zi se exprimă în corpul nostru. Cu toții încercăm să ajungem la acel echilibru între starea fizică și cea emoțională astfel încât sistemul nostru imunitar să răspundă cu brio la orice provocare, iar vremea rece nu este neapărat de ajutor.

Răceală sau gripă, oricare dintre ele ne-ar da întâlnire, ne-ar plăcea să treacă cât mai ușor și mai repede.

Medicul de familie Cezarina Matei, care are competențe în fitoterapie, homeopatie, gemoterapie, ne va oferi câteva sfaturi pentru a aduce echilibru sistemului nostru imunitar.

  1. Cum ajungem să creăm acel echilibru între statusul emoțional personal și imunitate astfel încât să facem cât mai bine față bolilor de sezon?

Se vorbește tot mai mult despre prevenție și cred că este un lucru extraordinar pentru societatea românească, neobișnuită cu acest lucru înainte de anii 90. Este foarte important să avem grijă de starea generală de sănătate și să rezolvăm, în primul rând, probleme despre care știm că există.

„Nu merg la medic pentru că nu am timp” nu trebuie să mai fie o scuză. Atât bolile cronice, cât și cele acute trebuie tratate sau ținute sub control. Acesta ar fi un prim-pas pentru a construi o imunitate foarte bună.

Stilul de viață, de asemenea, trebuie să fie unul echilibrat. Alimentația este pilonul principal prin care putem ajuta. Indiferent de conceptul sau regimul pe care dorim să-l adoptăm, există niște reguli general valabile: alimente sănătoase, cât mai naturale, mese regulate și la ore normale. Sportul este al doilea pilon. Un  program regulat de intensitate medie ajută la menținerea unui tonus bun, mai ales în perioada rece.

Pe lângă aceste lucruri deja știute de toată lumea, echilibrul emoțional trebuie și el avut în vedere: un somn odihnitor sau evitarea situațiilor tensionate, a crizelor, a alergăturii de zi cu zi.

Pare greu, dar sigur nu e imposibil. Fiecare dintre noi trebuie să-și găsească echilibrul. Acesta poate fi ajutat și cu suplimente cu nutrienți și extracte din plante medicinale cu rol de întărire a imunității.

Spre exemplu, necesarul zilnic de Vitamina C este greu de obținut exclusiv din surse alimentare, astfel încât putem recurge și la suplimente naturale cu biodisponibilitate ridicată.

Vitamina C Naturală 1000 mg de la Alevia are o biodisponibilitate superioară datorită formei naturale extrasă din fructe de măceș, standardizării și a formei de administrare de pulbere solubilă în apă. Vitamina C în cantitate de 1000 mg zilnic nu ar trebui să lipsească din ritualul ”de sănătate” al adolescenților, adulților activi, stresați sau al vârstnicilor. Prin forma solubilă și naturală Vitamina C Naturală 1000mg de la Alevia nu creează probleme gastrice sau aciditate persoanelor sensibile și astfel poate fi administrată o cantitate zilnică mai mare (2000mg – 3000mg) în perioadele acute (răceală, gripă).

Sora vitaminei C în apărarea organismului este Vitamina D3, care ajută și ea eficient în lupta cu oboseala sau stresul și creează un sistem imunitar puternic, așa cum arată ultimele studii științifice.

Dacă înainte vitamina D3 era prescrisă în cazul persoanelor cu un metabolism precar al calciului în organism, acum este binecunoscut faptul că această vitamină este aliatul nostru în clădirea unui organism puternic. Vitamina D3 este implicată în nenumărate reacții ale sistemului imunitar. De la bebeluși până la persoanele înaintate în vârstă, Vitamina D3 este necesară sistemului imunitar, sistemului nervos, oaselor, articulațiilor și sistemului endocrin.

Adolescenții, adulții și bătrânii sunt cele mai expuse categorii deficitului de vitamina D3. Din fericire corectarea concentrațiilor de Vitamina D3 se rezolvă repede și eficient cu ajutorul suplimentelor alimentare. De asemenea, ca și în cazul Vitaminei C, este important să fie un produs care utilizează ingrediente din sursa naturală. Vitamina D3 2000 UI de la Alevia se poate administra cu ușurință pentru prevenția răcelilor și gripei sau chiar în episoadele virale pentru o vindecare rapidă și fară sechele.

  1. Ați vorbit despre alimentație echilibrată pentru o imunitate bună. Care dintre conceptele de alimentație aduse în atenția publicului de specialiști ar fi cel mai bun?

Teoriile și practica sunt divergente adeseori când ritmul nostru urban impune să fim practici și eficienți. Deși ne propunem să mâncam sănătos adesea sfârșim prin a mânca ce apucăm. Ne este greu să le impunem copiilor noștri o alimentație sănătoasă pentru că tentațiile sunt prea mari.

Voi spune mereu: echilibrul este ceea ce avem nevoie. Ar trebui să fie prioritatea noastră în orice.

Cunoscând faptul că sistemul imunitar este în legătură cu digestia și cu microbiota (totalitatea florei)  de la nivelul intestinului, dezechilibrele alimentare vor influența sistemul imunitar.

Echilibrul în alimentație presupune să analizăm un pic hrana pe care o mâncăm, felul în care sunt alimentele gătite, poate să ne organizăm în așa fel încât în weekenduri să gătim câte ceva pentru săptămâna care vine, să avem mese regulate, dar și pauze regulate între ele etc.

Ar fi foarte bine dacă am avea cu toții acces la tipul de alimente folosite de părinții și bunicii noștri. Din păcate acest lucru este imposibil. Și cu toate acestea trebuie să ne asigurăm organismul cu micronutrienții necesari. Eu recomand mereu, fără să facem exces însă, să completăm alimentația cu suplimente Alevia precum: Seleniu Natural 200µg, Zinc Optim 25mg,  Magneziu Citrat, Calciu Citrat  sau un complex de MICRONUTRIENȚI în doze calibrate vârstei și nevoilor specifice: Nutrinergic, Vitamine și Minerale Forte, Vitamine și multiminerale.

Suplimentele Alevia sunt produse de calitate din surse verificate, formulate în doze optime și administrate constant aduc plusul de nutrienți de care organismul nostru are nevoie.

  1. Cum să procedăm astfel încât afecțiunile respiratorii din sezonul rece să nu ne afecteze sănătatea pe termen lung sau/și cum revenim la echilibru în cel mai scurt timp?

În primul rând fiind atenți la ceea ce am enumerat mai sus. În al doilea rând cred că este foarte important să avem  grija de noi. Viețile noastre sunt din ce în ce mai aglomerate. Chiar și copiii sunt puși în această postură cu scoală, ore suplimentare, cerințele de performanță, cursuri de înot, fotbal sau altele de genul acesta. Toți suntem într-o alergătură zilnică.

Ideea de a ne proiecta cu imaginația într-un timp viitor, 10, 20, 30 de ani mai târziu este un exercițiu bun. Ne vedem părinții, apropiații, colegii suferind de acest „sindrom” al alergatului prin viață și înțelegem că a neglija, la vârstă la care suntem în putere, semnele pe care organismul nostru le transmite este calea sigură spre o bătrânețe cu probleme de sănătate, cu imobilizare, cu lipsa poftei de viață și activitate.

Deci, în continuare, prevenția și echilibrul sunt cheia către o imunitate bună. De asemenea, suplimentele naturale care ajută la creșterea imunității precum Vitamina C Naturală de la Alevia sau Vitamina D3 ar trebui administrate constant.

  1. Ce ne recomandă fitoterapia pentru imunitate?

Fitoterapia actuală  ne oferă variante  moderne ale minunilor  create de natură. Puterea remediilor din plante  este captată de preparatele actuale în  ceea ce noi numim  extracte naturale standardizate. Pentru obținerea unui extract standardizat se utilizează cantități foarte mari din plantă și se concentrează în aceste mici comprimate pe care noi le administrăm cu multă ușurință.

Cele mai bune surse de minerale și vitamine vor fi întotdeauna tot extractele vegetale.

Eu folosesc în practica curentă pentru pacienții mei atât extracte standardizate din plante cât și vitamine și minerale, fiind foarte atentă ca dozele zilnice să fie optime și substanțele active să aibă biodisponibilitate ridicată. Aleg să recomand produse ale companiilor care respectă aceste principii moderne ale fitoterapiei și să le recomand pacienților mei.

Un ingredient nou utilizat în fitoterapie reprezintă beta-glucanii. Aceste substanțe naturale se găsesc în ciupercile medicinale utilizate de către medicina orientală, care este îmbrățișată și de noi. Mixul de ciuperci medicinale din produsul IMUNIO de la Alevia, alături de alte extracte fitoterapice standardizate, au un efect imunomodulator benefic pacienților în prejama sezonului rece.

IMUNIO are însă și alți micronutrienți, care în combinație cu beta-glucanii, recomandă acest produs ca fiind unul dintre cele mai bune pentru o imunitate excelentă. Algele, precum Spirulina, Wakame, Chlorella, algele brune (Fucus) care conțin cantități importante de iod, potasiu, calciu sau fier  au avantajul de a fi absorbite și utilizate în cea mai pură formă de către celulele corpului uman și duc la o reacție bună a organismului.

Extractele standardizate de Ceai verde, Astaxantină, Măceșe (Vitamina C) au un rol antioxidant puternic și combat radicalii liberi care încetinesc și alterează reactivitatea imunitară.


Alevia este o companie românească din Bucovina, înființată în anul 1994, producătoare de suplimente alimentare, creme, gustări sănătoase și ceaiuri. De-a lungul celor 27 de ani de experiență s-a dezvoltat constant și a reușit să obțină formulele cele mai eficiente pentru sănătate, astfel încât consumatorii să își poată descoperi echilibrul optim și să-și poată atinge potențialul maxim. Un nou echilibru, mai bun, mai sănătos, mai productiv.

Specialiștii Alevia sintetizează puterea terapeutică a plantelor în suplimente și produse naturale care să te ajute să fii bine, în formă și cu poftă de viață. Medicul de familie Cezarina Matei, care are competențe în fitoterapie, homeopatie, gemoterapie, s-a alăturat misiunii Alevia  pentru a duce mai departe puterea naturii în folosul oamenilor, a stării lor de bine și pentru a-i ajuta să ducă o viață mai sănătoasă, prin obiceiuri zilnice simple.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc