Dușurile reci: 4 beneficii

  • Publicat:
Dușurile reci: 4 beneficii

Dușurile reci, spun studiile, au nenumărate beneficii pentru sănătate și echilibrul mintal. Există și celebrul Wim Hof care a vorbit adesea despre beneficiile apei reci asupra organismului, însă în acest articol vă prezentăm 4 beneficii ale dușurilor reci susuținute științific de studii.

Apa rece ajută activitatea fizică

Potrivit unei meta-analize a cercetărilor existente legate de imersarea în în apă rece din British Journal of Sports Medicine, dușurile reci au multe efecte fiziologice asupra organismului: ritm cardiac crescut, tensiune arterială mai mare, frecvență respiratorie crescută. Dușurile reci creează un sentiment de revigorare, ceea ce poate ajuta o persoană să fie mai activă fizic.

Dușurile reci cresc imunitatea organismului

Un studiu din jurnalul PLoS OneTrusted Source a constatat că persoanele care fac dușuri reci au cu 29% mai puține șanse să se îmbolnăvească. Studiul s-a desfășurat pe 3.018 persoane care au făcut un duș fierbinte, apoi au folosit apă rece timp de 30-90 de secunde. Un grup de cercetare a făcut dușuri calde ca de obicei și nu a folosit deloc apă rece. Cercetătorii au concluzionat că dușurile reci ar putea face ca simptomele bolii unei persoane să nu mai fie puternice, permițându-i să-și continue activitățile zilnice. Studiul nu a găsit o diferență între persoanele care au făcut un duș rece timp de 30, 60 sau 90 de secunde. Acest lucru i-a determinat să ajungă la concluzia că apa rece declanșează sistemul imunitar al organismului, indiferent de durată.

Dușurile reci îmbunătățesc dispoziția

Unii cercetători susțin că dușurile reci pot avea beneficii pentru stimularea stării de bine. Un articol mai vechi din revista Medical Hypotheses sugerează că, deoarece dușurile reci activează sistemul nervos simpatic și cresc disponibilitatea neurotransmițătorilor, cum ar fi norepinefrina și endorfinele, oamenii pot avea mai puține șanse de a prezenta simptome depresive după un duș rece.

Apa rece reduce durerea

Potrivit unui articol din Jurnalul de științe medicale din America de Nord, apa rece poate avea efecte asemănătoare anestezicelor locale pentru ameliorarea durerii. Se determină contracția vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea oricărei umflături și edem care provoacă durere. Apa rece poate, de asemenea, să încetinească viteza cu care semnalele nervoase conduc impulsurile. Acest lucru poate reduce rata la care nervii transmit semnale de durere către creier, ceea ce poate reduce percepția unei persoane asupra durerii.

Recuperare fizică îmbunătățită

O meta-analiză a 23 de articole revizuite de Journal of Strength and Conditioning Research a constatat că imersarea în apă rece și terapia cu apă de contrast (întâi folosind apă caldă, apoi rece) pot ajuta la îmbunătățirea recuperării și la reducerea senzației de oboseală. Această cercetare ar putea ajuta sportivii să folosească tehnici de apă rece pentru a reduce sentimentele de oboseală legate de performanța lor fizică.

www.medicalnewstoday.com

www.wimhofmethod.com

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân