Durerile de cap de la deshidratare: cum le identifici și ce poți face pentru a le ameliora și, mai ales, preveni

  • Publicat:
Durerile de cap de la deshidratare: cum le identifici și ce poți face pentru a le ameliora și, mai ales, preveni

Când te lovesc durerile de cap, vrei să faci tot ce poți pentru a obține rapid alinare. Și dacă există o soluție rapidă și ușoară pentru durerea ta, cu atât mai bine. Se pare că să faci ceva atât de simplu precum să bei suficientă apă poate ajuta să scapi de durerile de cap – cel puțin atunci când te confrunți cu unele cauzate de deshidratare.

Chiar dacă nu este un termen medical, durerile de cap cauzate de deshidratare sunt comune, iar medicii spun că întâlnesc în mod regulat pacienți care suferă de ele. Dar ce este o durere de cap cauzată de deshidratare și cum poți ști dacă o experimentezi?

Ce este o durere de cap cauzată de deshidratare?

O durere de cap cauzată de deshidratare apare atunci când nu consumi suficiente lichide. Și, din nefericire, chiar și o deshidratare ușoară poate duce la dureri de cap.

Atunci când ești deshidratat, creierul tinde să se contracte sau să se micșoreze în interiorul craniului. Acest lucru exercită o presiune considerabilă asupra nervilor cranieni și o anumită tensiune asupra meningelui, care este stratul care acoperă creierul și care are mulți nervi. Acest lucru poate duce la dureri de cap. 

Nu există un nivel precis de deshidratare care să cauzeze o durere de cap, spun neurologii, fiecare persoană este diferită, dar deshidratarea face întregul corp mai puțin rezistent.

Cât de des întâlnite sunt durerile de cap cauzate de deshidratare?

De fapt, sunt foarte comune, durerea de cap fiind unul dintre primele simptome pe care le poți experimenta când ești deshidratat, în afara gurii uscate și a senzației de sete. Motivul este faptul că oamenii nu realizează cât de puține lichide ajung uneori să consume pe parcursul unei zile. Când bei apă pentru că îți e sete, ai deja un anumit nivel de deshidratare și, în funcție de cum reacționează organismul tău la aceasta, durerile de cap sunt, cel mai probabil, următorul semn.

Cum se simte o durere de cap cauzată de deshidratare?

Fiecare persoană este diferită. Cel mai adesea, deshidratarea duce la dureri de cap de tip tensional, cu intensitate ușoară, dar uneori deshidratarea poate declanșa o durere de cap mai severă, precum migrena.

Aceste dureri de cap cuprind de obicei tot capul, nu doar o anumită zonă. Și tot în mod obișnuit este o durere surdă, continuă, care poate dura ore.

Ce cauzează deshidratarea?

La nivel de bază, deshidratarea este cauzată de faptul că nu consumi suficiente lichide sau pierzi mai multe lichide decât consumi.

Iată câteva dintre cele mai comune cauze ale deshidratării:

  • Diaree
  • Vărsături
  • Transpirație excesivă
  • Urinare excesivă
  • Febra
  • Consum insuficient de apă în timpul sau după exerciții solicitante
  • Consum excesiv de alcool
  • Anumite medicamente

Cum să previi durerile de cap cauzate de deshidratare

Chiar dacă pare la mintea oricui, experții spun că este important să faci tot posibilul pentru a te asigura că ai un consum optim de lichide. Nevoile de hidratare ale fiecăruia sunt diferite și pot depinde de vârstă, nivelul de activitate și dacă ești gravidă sau alăptezi, dar medicii sugerează să te străduiești să atingi următoarele obiective (pentru lichidele pe care le consumi):

  • Aproximativ 10 căni (2,6 litri) de lichide pe zi pentru bărbații cu vârsta peste 19 ani
  • Aproximativ 8 căni (2,1 litri) de lichide pe zi pentru femeile cu vârsta peste 19 ani

Dar anumite medicamente pe care le iei, cum ar fi diureticele, pot influența și nevoile tale de hidratare, așa că ai în vedere o suplimentare a cantității de lichide dacă urmezi un astfel de tratament. 

Dacă observi că ai tendința să te confrunți cu dureri de cap cauzate de deshidratare după exerciții fizice intense, fii atent la cât bei în timpul și după antrenamentele tale. Băuturile cu electroliți pot ajuta, acestea prevenind durerile de cap cauzate de deshidratare.

Cum să tratezi durerile de cap cauzate de deshidratare

Iarăși, să bei mai multă apă ar trebui să ajute. Dar dacă durerea ta de cap este mai severă, poți lua paracetamol. Încearcă să eviți băuturile cu mult zahăr, deoarece acestea extrag apa din țesuturile tale și te pot deshidrata și mai mult. Și cafeaua deshidratează așa că limitează-te la o ceașcă-două pe zi, pentru a preveni deshidratarea și durerea de cap aferentă.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân