5 motive pentru care menstruația ta poate fi neregulată. Femeile care au tulburări de alimentație pot prezenta dereglări în ciclul lor

  • Publicat:
  • Actualizat:
5 motive pentru care menstruația ta poate fi neregulată. Femeile care au tulburări de alimentație pot prezenta dereglări în ciclul lor
Sursa foto: shutterstock

Ți s-a întâmplat și ție să îți întârzie menstruația sau să nu îți vină deloc într-o lună, fapt ce te-a îngrijorat? Ei bine, ți-am pregătit o serie de motive pentru care acest lucru se poate întâmpla. 

Stresul

Stresul te poate afecta mai mult decât ți-ai putea imagina și da, din cauza cortizolului menstruația poate întârzia. Acest lucru se întâmplă întrucât acest hormon are un impact direct asupra estrogenului și progesteronului, ceea ce înseamnă că este posibil să fie afectată și persioada ciclului menstrual și cantitatea de sânge pe care o vei pierde.

Dieta

Un alt motiv des întâlnit pentru care menstruația poate întârzia/lipsi este alimentația ta. Dacă ai abuzat de alimente în ultimul timp sau, pur și simplu, te-ai îngrășat, ei bine, acest lucru îți poate afecta și menstruația căci corpul tău va produce un alt nivel de hormoni.

Mai mult, persoanele care au tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă sau bulimia, pot prezenta nereguli în ciclul lor.

Sportul

Organismul tău are nevoie de energie pentru menstruație. Dacă faci prea mult sport, de pildă, este posibil că organismul tău să fie epuizat, iar acest lucru da, poate duce la întârzierea menstruației. Iar acest lucru se întâmplă deoarece schimbările bruște de greutate îți afectează, e fapt, echilibrul hormonal.

Pilulele contraceptive

De regulă este nevoie de luni de zile pentru că organismul tău să se obișnuiască cu doză de hormoni care se regăsește în pilulele anticoncepționale. Iar acest lucru, iarăși, poate duce la întârzierea menstrei sau chiar la dispariția acesteia.

Ovarele polichistice

Sindromul ovarelor polichistice afectează milioane de femei din întreaga lume. Această afecțiune nu doar că face menstruația să lipsească, dar afectează întreagă ovulatie. Existând luni în care ovulul nu mai este produs de ovare, iar eliminarea progesteronului nu se face, mucoasa uterină NU se subțiază, iar menstruația poate dura mai mult atunci când va veni.

Citește și: te zile e normal dureze menstruația? Iată când spun medicii ar trebui te îngrijorezi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân