Dureri în anus în timpul menstruației: de ce apar și cum pot fi ameliorate?

În urma unui filmuleț devenit viral, în care o tânără menționează că are dureri în anus atunci când e la menstruație, au apărut multe reacții și curiozități.
  • Publicat:
Dureri în anus în timpul menstruației: de ce apar și cum pot fi ameliorate?
Foto: shutterstock

Crampele pelvine sunt cunoscute ca fiind un efect advers al menstruației, dar aceasta nu este singura parte a corpului afectată în această perioadă. De fapt, unele femei se confruntă și cu dureri în anus. Nu știam până acum de acest aspect. Nici nu am experimentat și nici nu am auzit pe cineva să menționeze vreodată, până când am văzut pe TikTok (da, petrec destul de mult timp pe această platformă) o tânără care vorbește super sincer și deschis despre crampelea anale. Ulterior, filmulețul a devenit viral și a stârnit numeroase reacții și curiozități.

Se pare că nu este singura. Mai multe persoane au comentat că ”Este cea mai groaznică senzație. Pur și simplu trebuie să înduri” sau ”Mâna sus cine a crezut că este singura căreia i se întâmplă asta”.

Dureri în anus: de ce apar?

Totul se rezumă la schimbările hormonale care apar în perioada ciclului menstrual. Odată ce menstruația începe, celulele endometriale se despart și permit ”evadarea” hormonilor care pot cauza inflamații și contracții. Unele femei se pot confrunta cu aceste contracții musculare la nivelul rectului și intestinului.

Prostaglandinele fac ca zona anală și rectală să fie mai sensibilă în această perioadă, deoarece tot ele sunt cele care cresc contracțiile țesutului rectal și intestinal, iar astfel apar crampele și durerile. Deși nu sunt destul de comune, crampele anale pot fi și un semn al endometriozei, boală în care țesutul similar țesutului endometrial se dezvoltă în afara uterului și se extinde asupra altor organe.

Cum ameliorezi durerile în timpul perioadei menstruale?

Dacă te confrunți cu dureri în anus atunci când ești la menstruație, medicii au câteva recomandări:

  • Fă o baie caldă. Aceasta ajută deoarece relaxează mușchii anusului și rectului și previne crampele.
  • Ia un antiinflamator. De exemplu, poți lua ibuprofen, care te va ajuta să ameliorezi inflamațiile, crampele și durerile.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân