Dr. Tudor Ciuhodaru: „Virusul SARS-CoV-2 rezistă minimum 30 de minute în aer după ce sursa infecţiei nu mai este prezentă”

Medicul a elaborat un mic ghid anti-COVID-19, în care atrage atenţia asupra importanţei igienei atât acasă, cât şi la locul de muncă sau pe stradă.
Dr. Tudor Ciuhodaru: „Virusul SARS-CoV-2 rezistă minimum 30 de minute în aer după ce sursa infecţiei nu mai este prezentă”

Într-o postare recentă pe o reţea de socializare, dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, atrage atenţia asupra importanţei igienei atât acasă, cât şi la locul de muncă sau pe stradă. El spune că noul coronavirus poate rezista în aer minimum 30 de minute după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă, iar pe suprafeţe, până la patru zile.

Noi cercetări arată însă că materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 a rezistat pe suprafeţele de pe nava de croazieră Diamond Princess timp de 17 zile!

Medicul a elaborat un mic ghid anti-COVID-19, pe care îl redăm integral mai jos:

Ghid de autoprotecţie COVID-19: ce trebuie să facem acasă, la muncă sau pe stradă

„Boala mâinilor murdare se transmite pe cale aeriană, dar şi digestivă – de aceea este important să ne spălăm corect şi cât mai des pe mâini, după contact cu suprafeţe contaminate.

În spaţiile închise (acasă/loc de muncă/spaţii publice)

1. Suprafeţe: Ideal este să dezinfectaţi cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool concentraţie 70%. Suprafeţele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curăţate cu prioritate: mânerele uşilor sau întrerupătoarele, cel puţin o dată pe zi.

2. Este de preferat să staţi în încăperi în care podeaua poate fi curăţată (evitaţi încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil, aerisiţi camerele în mod regulat.

3. În bucătărie. Înainte de a găti şi manipula mâncarea, spălaţi-vă mâinile şi suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Atenţie: coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitaţi alimentele crude.

4. Este recomandat gătitul la 63° Celsius timp de 4 minute (Agenţia Naţională de Securitate a Sănătăţii.

5. Nu uitaţi să curăţaţi periodic cu atenţie tacâmurile (prin înmuierea soluţiei cu dezinfectant diluată timp de cel puţin 15 minute sau în maşina de spălat vase la un program mai lung, la 60° Celsius).

6. Toalete: se recomandă curăţarea şi dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), a robinetele şi mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5%.

7. Lenjeria/hainele de stradă: se spală cu un ciclu de cel puţin 60°C pentru cel puţin 30 de minute (evitând să o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

Pe stradă

1. Evitaţi deplasările şi întâlnirile care nu sunt urgente, , transportul în comun la orele de vârf mai ales dacă aparţineţi grupelor de risc (persoane în vărstă, deficienţe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică (diabet).
2. Respectaţi igiena tusei sau strănutului (acoperiţi nasul şi gura).
3. Nu atingeţi nasul, ochii, gura, faţa (mai ales după contactul cu suprafeţe contaminate)
4. Nu staţi în vecinătatea persoanelor care tuşesc sau strănută.

Oriunde şi oricând

1. Nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun şi/sau cu o soluţie pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce aţi luat contact cu orice suprafaţa contaminată, după curăţenie şi în mod regulat în timpul zilei.
2. Purtaţi o mască chirurgicală în caz de tuse.

Cât timp rezistă noul coronavirus în aer, pe suprafeţe şi pe piele

Virusul rezistă minimum 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe. Legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie.

Peste 100 de infecţii cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o ţară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecţii au fost raportate şi în ţări precum Brazilia, Argentina şi Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuşi, virusului îi prieşte vremea caldă. Rezistă mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.).

Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie este de 1 la 7.

Hu Shixiong, de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declanşarea noului coronavirus. „Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei au arătat că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după).

„Trebuie să ne pregătim şi de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, care ne dă mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.

Comisia Naţională de Sănătate din China a publicat un ghid pentru pacienţii vindecaţi de coronavirus în care recomandă autoizolarea la domiciliu (în camere separate şi bine ventilate şi să se spele frecvent pe mâini) pentru 14 zile post-externare, iar spitalele trebuie să se pregătească să-i primească în termen de două săptămâni pentru o verificare a stării lor de sănătate.

Atenţie, cu pandemia nu e de glumit! După ce trece această criză, sper că e clar că sănătatea va fi prioritatea numărul 1 a României.”