Dr. Tatiana Popescu – Lista analize și teste medicale recomandate în funcție de vârstă și sex

Nu neglijați analizele și testele medicale de rutină. Ele pot depista diverse afecțiuni. Iată lista pentru sezon rece
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Tatiana Popescu - Lista analize și teste medicale recomandate în funcție de vârstă și sex
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie - foto arhivă

Trăim un paradox. De fapt, mai multe. Dar ne oprim la unul. În plină pandemie de coronavirus avem nevoie să fim sănătoși, dar spitalele, centrele medicale reprezintă puncte unde riscul de contactare a noului virus Sars-Cov-2 este mai ridicat. Dar cu toate acestea, verificarea stării de sănătate mai ales atunci când sunt semne și simptome este obligatorie. Screeningul este dovedit ca fiind modalitatea cea mai eficientă de depistare în stadii incipiente a multor boli și tumori. Am întrebat-o pe dr. Tatiana Popescu, medic de familie, care sunt totuși analizele și testele medicale recomandate în sezonul rece.

CSÎD: Ce analize și teste medicale sunt recomandate în funcție de vârstă/sex în sezonul rece?

Dr. Tatiana Popescu: Analizele uzuale sunt cele recomandate pentru începutul de sezon rece care trebuie să cuprindă: hemoleucograma, care ne poate arăta o anemie, VSH. De asemenea glicemia, profilul lipidic care decelează nivelele colesterolului total, LDL colesterolului – „colesterolul rău”, HDL colesterolului – „colesterolul bun”, trigliceridelor și lipidelor totale.

Analize recomandate copiilor, adolescenților, tinerilor

CSÎD: Pentru copii de toate vârstele ce analize sunt recomandate?

Dr. Tatiana Popescu: La copii, adolescenți și tineri trebuie cercetate proteinele totale, electroforeza proteinelor serice, ionograma (calciu, magneziu, sodiu, potasiu), 25-OH-vitamina D, sideremia, feritina. De asemenea, un minim de analize hormonale cum ar fi TSH și fT4 care ne arată funcția tiroidei atât de importantă în reglarea hormonală a organismului.

Teste pentru femeile în vârstă

CSÎD: Pentru persoanele în vârstă sunt și alte teste. Ce ar putea face femeile în plus de exemplul?

Dr. Tatiana Popescu: La adult și vârstnic trebuie făcute teste suplimentare. La femei se recomandă DXA – osteodensitometria. Așa s-ar putea descoperi o eventuală osteoporoză.

Bărbații trebuie să verifice și sănătatea prostatei printr-un test suplimentar

CSÎD: Ce analize sunt utile bărbaților, pe lângă cele mai sus enumerate?

Dr. Tatiana Popescu: Este recomandat bărbaților testul PSA. Cu ajutorul acestui simplu test se poate descoperi un neoplasm de prostată la bărbați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Editor - Mădălina Drăgoi
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ... citește mai mult
Recomandare video
Cum se tratează multimodal cancerul colorectal