Dr. Tatiana Popescu: Când este normal să se instaleze menstruația la fete?

Menstruația este o perioadă absolut normală pentru toate fetele și femeile sănătoase. Ea este urmată de menopauză, după vârsta de 50 de ani.
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: Când este normal să se instaleze menstruația la fete?
Foto: Shutterstock

În trecut subiectul menstruație era aproape unul tabu în familiile din România. Unele fete credeau că sunt bolnave când observau că sângerează deoarece nimeni din familie sau de la școală nu le vorbise despre acest proces fiziologic normal – menstruația. Când este normal să se instaleze? Cât este normal să întârzie menstruația?

Despre toate acestea am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

CSÎD: Ce este ciclul menstrual?

Dr. Tatiana Popescu: Ciclul menstrual reprezintă perioada în care, în urma multor modificări hormonale, este produs ovulul și care se finalizeaăa cu menstruația (sângerarea lunară). Este bine de știut că ciclul menstrual nu este același lucru cu menstruația, acesta reprezentând o perioadă de timp care se repeta lunar, iar menstruația fiind de fapt ultima parte a acestuia manifestându-se prin pierderea mucoasei uterului cu o anumită cantitate de sânge.

La ce vârstă este normal să se instaleze?

CSÎD: Când este normal să se instaureze menstruația?

Dr. Tatiana Popescu: În mod fiziologic menstruația ar trebui să apară între 11 și 13 ani, la pubertate, dar vârsta poate să varieze chiar de la 10 la 15 ani, fără a avea semnificație patologică. Totuși dacă există vreo suspiciune că există o dereglare hormonală sau  o afectare ovariană este bine să fie consultat medicul.

Menstruația poate întârzia în primele luni și chiar ani de la instalare

CSÎD: După câți ani de la debut menstruația devine stabilă ca perioada în care se instalează?

Dr. Tatiana Popescu: Datorită transformărilor hormonale din perioada pubertății este foarte probabil ca ciclul menstrual să nu fie stabil încă de la început, iar aceste dereglări pot persista după până 2, chiar 3 ani.

CSÎD: Când este totuși ceva în neregulă?

Dr. Tatiana Popescu: Dacă după terminarea pubertății totuși există pauze lungi între două menstruații, de câteva luni. Sau dacă mentruația apare mai devreme de 20 de zile sau de mai multe ori pe lună sunt necesare investigații și consult.

dr. Tatiana Popescu.
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân