Dr. Gianina Brașoveanu: analize și investigații în primul trimestru de sarcină

Dr. Gianina Brașoveanu ne explică analizele și investigațiile necesare în primul trimestru de sarcină, ce este complexul Torch și incompatibilitatea de RH.
  • Publicat:
Dr. Gianina Brașoveanu: analize și investigații în primul trimestru de sarcină

Știm cu toții că pentru a avea un copil sănătos este important să facă anumite investigații. Acestea se fac pe parcursul sarcinii în trimestrul I, în trimestrul al II lea și în trimestrul al III lea.

Dr. Gianina Brașoveanu, medic primar obstetrică-ginecologie ne-a explicat care sunt analizele și investigațiile importante ce trebuie făcute în primul trimestru: analize uzuale de sânge din care se poate vedea dacă pacienta are anemie, dacă ficatul funcționează în parametrii normali, dacă coagularea sângelui este bună, dacă există o infecție urinară, nisip sau pietre la rinichi sau probleme cu tiroida. O importanță deosebită o are și grupul de sânge și RH-ul mamei.

Ce este incompatibilitatea de RH

Dacă mama și tatăl au RH-ul la fel (adică amândoi negativ sau amândoi pozitiv), nu există un pericol pentru făt de a dezvolta sindrom de incompatibilitate RH. Însă dacă mama are RH negativ și tatăl are RH pozitiv, este posibil ca fătul să aibă RH pozitiv, ca tata. Această situație se numește incompatibilitate RH.

Circulația sanguină maternă este separată de cea fetală, astfel încât la prima sarcină nu este pericol ca hematiile materne să se amestece cu cele fetale. Ca urmare mama nu face anticorpi anti RH împotriva hematiilor fetale, adică nu le “distruge”.

Dacă mama a avut însă, înainte de acest copil, alte sarcini, chiuretaje, amniocenteză, la această sarcină se pot dezvolta anticorpi anti RH care pot distruge hematiile fetale. Pentru ca mama și fătul să fie în siguranță trebuie să știm de acest proces și este nevoie să se dozeze anticorpii anti Rh, în trimestrul al II lea de sarcină.

Ce este complexul Torch

„O altă investigație este complexul Torch”, spune Dr. Gianina Brașoveanu. El constă în determinarea toxoplasmei Ig M și IgG, a citomegalovirusului, a virusului rubeolei și a herpesului simplex.

Toxoplasma gondii este un parazit care poate produce la făt infecții oculare severe, icter, creșterea în volum a splinei și ficatului sau avort spontan în primul trimestru de sarcină. Transmiterea se face de la alimente (fructe, legume nespălate, carne contaminată), excremente de pisică.

IgM -ul arată o infecție recentă iar IgG -ul o infecție mai veche. Dacă sunt pozitive, se face indexul de aviditate, care face diferența între o infecție recentă și una mai veche. „Citomegalovirusul în sarcină poate produce: naștere prematură, surditate, orbire, retard de creștere intrauterină, microcefalie”, spune Dr. Gianina Brașoveanu.

Rubeola este o boală virală foarte contagioasă. În sarcină produce, în primele 20 de săptămâni, anomalii fetale grave, moartea intrauterină a fătului. Mai poate produce surditate, leziuni oculare, retard psihomotor, stenoză pulmonară.

Herpesul simplex este o infecție virală care se poate transmite la făt în timpul nașterii și produce afectarea ochilor, a pielii și afectare neurologică.

Testele de trombofilie ne ajută să avem o conduită terapeutică corespunzătoare, în cazul în care mama are antecedente de sarcini oprite în evoluție, avorturi spontane. Astfel se administrează anticoagulante, în concordanța cu supravegherea ecografică și probele de coagulare.

Ecografiile din primul trimestru de sarcină sunt importante deoarece medicul ginecolog poate observa dezvoltarea embrionului, dacă el este în parametri normali, dacă există frecvență cardiacă normală, dacă există hematoame sau dezlipiri ale sacului ovular.

Nu trebuie neglijat Bitestul, care constă într-o ecografie amănunțită și anumite analize hormonale, e de părere Dr. Gianina Brașoveanu. Ele se pun într-o “bază de date”, iar răspunsul ne indică cu o probabilitate de 70% dacă bebe este suspect de sindromul Down. Dacă răspunsul nu este bun, se continuă investigațiile, făcându-se teste genetice din sângele mamei sau amniocenteză.

An concluzie, deși în primul trimestru de sarcină sunt cele mai multe investigații de făcut, ele au o importantă deosebită pentru sănătatea fătului și a mamei, e de părere Dr. Gianina Brașoveanu. Pe lângă investigațiile medicale este important să existe o armonie între mamă și făt, aceasta se poate crea prin gânduri și cuvinte de iubire dar și printr-un aport alimentar corespunzător și o conduită de viață ade

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”