Dr. Diana Cucu, despre boala hemoroidală: „Complicațiile sunt reprezentate și de sângerarea cronică ce produce anemie”

Află în continuare ce este boala hemoroidală, ce simptome prezintă, dar mai ales, cum se face diagnosticul și cum poate fi prevenită.
  • Publicat:
Dr. Diana Cucu, despre boala hemoroidală: „Complicațiile sunt reprezentate și de sângerarea cronică ce produce anemie”
Foto: Dr. Diana Cucu, medic specialist chirurgie generală

Se estimează că în jurul vârstei de 50 de ani, jumătate dintre adulți se confruntă cu boala hemoroidală. Printre factorii care contribuie la apariția acestei boli se numără sarcina, constipația cronică, diareea, înaintarea în vârstă sau chiar factorii genetici. Mai multe despre acest subiect ne-a vorbit Dr. Diana Cucu, medic specialist chirurgie generală. Află în continuare ce este boala hemoroidală, ce simptome prezintă, dar mai ales, cum se face diagnosticul și cum poate fi prevenită.

CSID: Ce este boală hemoroidală?

Dr. Diana Cucu: Hemoroizii reprezintă dilatații anormale venoase apărute la nivelul canalului anal. Această afecțiune este întâlnită la aproximativ 50% dintre adulți cu vârsta până la 50 de ani.

CSID: Să vorbim puțin despre cele două tipuri de hemoroizi: interni și externi. Cum se formează, care este diferența dintre cele două tipuri și care dintre ele poate prezenta complicații?

Dr. Diana Cucu: Hemoroizii interni se dezvoltă la nivelul plexului venos rectal superior și se complică frecvent cu sângerarea ce poate fi observată pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă. În stadii avansate pot prolaba și se pot exterioriza. Hemoroizii pot fi reintroduși manual sau se pot retrage după ce dispare efortul de defecație.

Hemoroizii externi se dezvoltă la nivelul plexului venos rectal inferior. Pacienții cu hemoroizi externi prezintă durerea vie anală prin prezența complicațiilor, precum tromboză hemoroidală (formarea de cheaguri).

CSID: Care sunt factorii de risc ai bolii hemoroidale?

Dr. Diana Cucu: Factorii de risc sunt reprezentați de sedentarism, creșterea presiunii intraabdominale (obezitate, sarcină, șezut timp îndelungat pe vasul de toaletă), un stil de viață alimentar deficitar (fast food, mâncare condimentată, constipația, consum redus de apă/zi).

Factorul ereditar are un rol important. Pacienții cu istoric familial fie de varice hidrostatice, hemoroizi sau chiar picior plat.

CSID: Cu ce simptome se prezintă la medic pacientul cu boală hemoroidală?

Dr. Diana Cucu: Boală hemoroidală deranjează în principal prin complicațiile produse, cum ar fi:

  • Sângerarea, cea mai frecventă, produsă fie prin ruptura mucoasei anale sau traumatismul local; sângele este roșu și apare la sfârșitul defecației
  • Durerea locală este o consecință a trombozei hemoroidale
  • Disconfort local și presiune la nivelul anusului
  • Prurit anal
  • Senzația de mâncărime sau chiar de eliminare incompletă a scaunului

CSID: Cum se face diagnosticul și ce trebuie să știe pacientul odată ce ajunge în cabinetul medicului?

Dr. Diana Cucu: Anamneza este importantă, urmată apoi de examinarea vizuală a regiunii anale. După inspecția regiunii, se efectuează examinarea canalului anal cu ajutorul degetului lubrefiat, control denumit tușeu rectal.

În urma acestui examen, se poate recomanda efectuarea anuscopiei sau a sigmoidoscopiei pentru a vizualiza cu ajutorul unei camere video dimensiunea hemoroizilor interni.CSID:  Ce presupune tratamentul și cum se poate trata acasă boală hemoroidală?

Dr. Diana Cucu: În primul rând adoptarea unui stil alimentar sănătos, evitarea constipației, a sedentarismului precum și al consumului de alcool și alimente picante.

Pentru facilitarea evacuării scaunului se poate folosi uleiul de parafină, ce unge bolul alimentar, nu se absoarbe în organism, are doar efect în ameliorarea constipației,

Tratamentul bolii hemoroidale este simptomatic (medicamentos) prin aplicare de creme local sau supozitoare ce ameliorează durerea și senzația de prurit. Toaleta locală este importantă după fiecare scaun, preferabil spălarea sub dus și tamponarea cu prosopul.

CSID: Cu ce complicații se poate confrunta pacientul dacă lasă netratată boala hemoroidală?

Dr. Diana Cucu: Complicațiile sunt reprezentate de tromboză hemoroidală (formarea unui cheag de sânge la acel nivel în urma unui efort de defecație) și sângerarea cronică ce produce anemie.

CSID: Cum prevenim boala hemoroidală?

Dr. Diana Cucu: Regulile importante sunt reprezentate de:

  • un regim alimentar echilibrat (bogat în fibre, fructe și legume, evitarea preparatelor tip fast food, alimente picante, dulciuri, alcoolul)
  • un tranzit intestinal facil, fără efort
  • evitarea sedentarismului
  • scăderea în greutate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân