Gât umflat, tuse sau febră după vacanță? De vină poate fi o boală infecțioasă foarte periculoasă, indiferent de vârstă

  • Publicat:
Gât umflat, tuse sau febră după vacanță? De vină poate fi o boală infecțioasă foarte periculoasă, indiferent de vârstă
Sursa foto: Shutterstock

Difteria este o boală infecțioasă acută și transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae și răspândită pe întregul glob. În regiunile tropicale, domină formele cutanate și inaparente (asimptomatice), iar în regiunile temperate domină angină și crupul difteric sever. Calea de transmitere a bacilului difteric poate fi directă, aerogenă, sau indirectă, prin contact cu suprafețe sau alimente contaminate. 

Dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, detaliază simptomele acestei boli infecțioase, în ce constă tratamentul și cum poate fi prevenită difteria prin vaccinare.

Care sunt semnalele de alarmă ale difteriei

Potrivit medicului infecționist, manifestările clinice în difterie depind de poarta de intrare a infecției.

În angina difterică pacientul prezintă edem (inflamație, tumefacție) faringian intens, care se extinde în regiunea submaxilară și cervicală și se asociază cu adenopatie (creșterea în volum a ganglionilor limfatici) loco-regională importantă.

De asemenea, există așa-numitele false membrane care se pot extinde extrem de rapid (în câteva ore pot cuprinde amigdalele, lueta și faringele) și care sunt greu de detașat cu o spatulă. După detașare se produc sângerări și se refac rapid.

Difteria cutanată este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare și la persoanele cu igienă precară. Leziunile apar mai frecvent la nivelul extremităților și evoluează de la stadiul de veziculă spre pustulă, care apoi ulcerează și se acoperă de pseudomembrane.

Alte simptome specifice difteriei sunt: astenia, tusea aspră, spastică, greața însoțită sau nu de vărsături, anorexia, durerile faringiene, febra, disfonia (răgușeala), dispneea, senzația de sufocare, pierderea vocii (afonie), respirație zgomotoasă, stridentă, un zgomot șuierător al respirației (stridor).

Orice pacient suspect de difterie necesită spitalizare obligatorie și de urgență!

Cum se tratează difteria 

Prima măsură terapeutică este administrarea de urgență, în primele 24-72 ore de la debut, a serului antidifteric heterolog, care conține anticorpi specifici antitoxină difterică. Antibioticoterapia este de asemenea recomandată.

Prognosticul difteriei depinde de formă clinică, de localizare și mai ales de precocitatea instituirii seroterapiei. Rata de mortalitate prin difterie la copiii sub vârsta de 5 ani este de peste 20%.

Măsura cea mai eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea cu DTP (Diftero-Tetanos-Pertussis), cu menținerea unei acoperiri vaccinale înalte în rândul copiilor. Recomandarea de vaccinare urmărește calendarul național de vaccinări din România.

Se recomandă efectuarea la adulți, la interval de 10 ani, a rapelurilor de vaccin DTP cu doză redusă de anatoxină difterică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân