Depresie sau burnout? Dr. Ioana Silion explică diferențele

În ambele situaţii: depresie sau burnout este necesară intervenția terapeutică.
  • Publicat:
Depresie sau burnout? Dr. Ioana Silion explică diferențele
Dr. Ioana Silion, medic psihiatru, foto arhivă

Mult timp depresia și burnotul (epuizarea profesională) au fost considerate de mulți oameni mofturi și nu afecțiuni medicale. Însă atât depresia cât și burnotul afectează starea și stilul de viață al persoanei afectate. Mai mult, netratate, pot lăsa urme pe viață. Cum le identificăm și cum facem diferența între depresie și burnout aflăm de la dr. Ioana Silion, medic psihiatru.

CSÎD: Poate fi considerat burnout-ul o formă de depresie sau este o tulburare de sine stătătoare?

Dr. Ioana Silion: Burnout reprezintă un cumul de simptome, care se instalează insidios şi are legătură cu adaptarea personală defectuoasă sau cu evenimente care au legătură cu locul de muncă. Persoana se simte epuizată psihic şi fizic și  trece printr-o serie de etape simptomatice, din sfera simptomatologiei tulburărilor afective. Printre cele mai severe simptome se află episodul depresiv, care are ca finalitate abandonul.

Nu e de mirare căci depresia și burnoutul se confundă căci au simptome comune

CSÎD: Burnout vs depresie – simptomatologie comună, simptomatologie distinctă. Cum se pune diagnosticul corect?

Dr. Ioana Silion: Simptomatologia episodului depresiv din Tulburarea afectivă depresivă şi din Burnout este similară şi pentru a putea fi confirmat diagnosticul, simptomele trebuie să îndeplinească criteriile de diagnostic, conform ghidurilor.

Diferența dintre cele două condiții este dată de cauzalitate şi de mecanismele de adaptare.

Unele persoane sunt mai predispuse la depresie și burnout

CSÎD: Ce categorii de persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea burnout-ului, respectiv a depresiei? Putem vorbi despre același tip de persoane?

Dr. Ioana Silion: Predispoziția endogenă sau exogenă se aplică în ambele cazuri. Diferența este dată de influența factorilor exogeni care, în cazul Burnout-ului, au legătură cu locul de muncă.

Tipologia unei persoane vulnerabile la sindromul de burnout, este trădată de anumite trăsături specifice de caracter sau de personalitate, care pot fi identificate încă din etapa de angajare. Un proces de onboarding corect aplicat trebuie să includă un plan de evaluare a stării de sănătate psihică, care va fi implementat periodic sau la nevoie.

Burnoutul poate fi evitat dacă mediul de lucru este unul favorabil

CSÎD: Cum diferă cauzele apariției burnout-ului de cele ale instalării depresiei?

Dr. Ioana Silion: Tulburarea afectivă depresivă reprezintă o afecţiune psihică endogenă sau exogenă, putându-se instala fără o cauză identificabilă sau ca o consecinţă a unor evenimente.

În ceea ce priveşte simptomatologia depresivă din Burnout (retragere socială, apatie, descurajare, pesimism, lipsa interesului, iritabilitate, insomnie, tulburări ale instinctului de supravieţuire), aceasta ar putea fi exclusiv exogenă. Cauzele ar putea fi evitate într-un mediu de lucru agreabil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân