De ce personalul medical poartă uniforme colorate

  • Publicat:
De ce personalul medical poartă uniforme colorate
Sursa foto: pixabay.com

Te-ai întrebat vreodată de ce personalul medical din clinici și spitale poartă uniforme colorate?

Dacă în trecut, medicii și asistenții purtau binecunoscutele halate albe, astăzi, există câteva motive bine întemeiate pentru care managerii companiilor care furnizează servicii medicale folosesc o mulțime de culori pentru uniformele personalului medical. Acestea urmăresc satisfacția pacientului, dar și organizarea internă a unității medicale.

Uniforma colorată evidențiază apartenența la un grup

Uniforma colorată a avut dintotdeauna rolul de a evidenția apartenența la un grup și rolul pe care îl are cel care o poartă. De exemplu, în serviciile militare, culoarea kaki este folosită de forțele terestre, iar culoarea bleu este văzută pe uniformele cadrelor din forțele aeriene. La fel se întâmpla și în cazul unităților medicale.

Astfel, dacă porți o uniformă albastră sau verde, faci parte din echipa medicilor, iar dacă aceasta are culoarea roșie, faci parte din echipa asistentelor. Acestea sunt situații ipotetice, deoarece managerii de clinici sau spitale pot stabili care este codul vestimentar pentru fiecare tip de personal.

Uniforma colorată ajută pacientul la identificarea funcției pe care o are personalul medical

Prin implementarea uniformelor de culoare standard, personalul poate fi ușor identificat de către pacient. Dacă nu ar exista o standardizare a uniformei, aceștia se pot confrunta cu probleme în a distinge medicii, asistenții, infirmierele și personalul operativ.

Fiecare pacient este informat despre codul vestimentar din unitatea medicală, pentru a ști cui să se adreseze, atunci când are o solicitare.

Uniforma colorată reduce anxietatea pacienților

Culorile pot avea o influență asupra stării de spirit. Astfel, roșu este asociat persoanelor dinamice și simbolizează căldura și grija, albastrul reprezintă iubirea și este purtat de persoanele care inspiră încredere, iar verdele este o culoare calmantă care exprimă siguranță.

În cazul uniformelor medicale, un studiu a scos la iveală că majoritatea pacienților tineri își doresc ca personalul din clinici și spitale să nu mai folosească halatul alb, deoarece acesta este asociat momentele din copilărie, în care li se făceau injecții, preferând, în schimb, o uniformă colorată.

Uniforma colorată este pe placul copiilor

După cum spuneam mai sus, cei mici asociază halatul alb cu injecțiile și durerea, de aceea devin agitați și plâng la vederea unuia. În prezent, se urmărește eliminarea halatului clasic și folosirea uniformelor colorate, cu desene imprimate, de către personalul medical care îngrijește copiii.

În plus, secțiile de pediatrie sunt colorate și au o mulțime de desene pe pereți, tocmai pentru a le oferi un sentiment plăcut micilor pacienți.

Iată că există câteva argumente pentru care furnizorii de servicii medicale aleg să poarte uniforme colorate. Pe lângă organizarea internă și apartenența la grup, satisfacția pacientului, în special a celor mici, rămâne cel mai important dintre ele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân