De ce crește colesterolul și ce semne apar când valorile sunt mari

Colesterolul este un tip de grăsime care se produce în corp, dar care există şi în alimente. Acumulat în exces în corp, poate îmbolnăvi. Află simptomele şi cauzele colesterolului crescut!
17.01.2022

Colesterolul este un tip de grăsime care se găseşte în lipide şi care poate fi periculos pentru inimă dacă se acumulează în exces. Nivelul crescut de colesterol poate favoriza dezvoltarea unor plăci de aterom pe vasele de sânge, care împiedică circulaţia normală a sângelui către organele vitale. Astfel, se poate ajunge la boli de inimă sau accident vascular cerebral!

De cele mai multe ori, colesterolul crescut este o consecinţă a stilului de viaţă dezechilibrat, aşadar poate fi prevenit! O dietă sănătoasă, exerciţiile fizice şi tratamentul recomandat de medic pot reduce semnificativ nivelul colesterolului şi, implicit, riscul de boli cardiovasculare.

Descoperă mai jos care sunt simptomele ce pot indica valori crescute ale colesterolului, dar şi cauzele ce pot favoriza creşterea nivelului de colesterol.

Simptome ale colesterolului crescut

Din păcate, nivelul crescut al colesterolului nu dă niciodată simptome timpurii, ci doar atunci când se formează plăcile de aterom pe vasele de sânge, deci destul de târziu, când inima este deja în pericol.

Un simplu test de sânge îţi va dezvălui nivelul de colesterol din organism, aşa că nu ezita să îţi faci analizele anuale. Valorile peste 240 miligrame/dL sunt cele care ar trebui să te îngrijoreze.

De asemenea, acordă atenţie acestor simptome: durere în piept, ameţeală, oboseală nejustificată, respiraţie scurtă, dureri de spate sau de ceafă, mâini şi picioare reci.

Aceste manifestări sunt specifice bolilor coronariene, care sunt cauzate în principal de nivelul crescut de colesterol.

10 cauze ale colesterolului crescut

Există mai multe cauze ce pot contribui la creşterea nivelului colesterolului. Acestea includ:

  • regimul bogat în grăsimi de origine animală (carne, lactate grase) şi grăsimi trans (dulciuri, snacksuri, margarină, ulei de palmier etc.)
  • obezitatea – un indice de masă corporală peste 30 creşte semnificativ riscul de formare a plăcilor de aterom pe vasele de sânge
  • circumferinţa mare a taliei – bărbaţii a căror talie depăşeşte 100 centimetri şi femeile care au o circumferinţă a taliei de peste 90 de centimetri sunt cele mai expuse categorii de persoane la creşterea nivelului de colesterol
  • sedentarismul
  • fumatul – afectează pereţii vaselor sangvine şi favorizează dezvoltarea depozitelor de grăsime
  • diabetul
  • hipotiroidismul
  • vârsta – după 20 de ani, nivelul colesterolului creşte în mod natural, dar după 50 de ani acesta tinde să se acumuleze excesiv în sânge
  • sexul – femeile aflate la menopauză tind să acumuleze mai uşor colesterol în organism
  • istoricul familial – dacă unul dintre părinţi a avut colesterolul crescut, e foarte posibil să moşteneşti această problemă

Ce complicaţii apar dacă nu ţii sub control nivelul colesterolului

Fără modificarea stilului de viaţă şi urmarea tratamentului recomandat de medic, colesterolul crescut poate cauza numeroase probleme de sănătate grave.

Ateroscleroza este una dintre ele. Aceasta duce la boli coronariene, accident vascular şi infarct!

Tratament natural pentru reducerea colesterolului

Pe lângă schimbarea stilului de viaţă, care presupune o alimentaţie sănătoasă, mişcare, menţinerea unei greutăţi normale, renunţarea la fumat, şi tratamentul medicamentos recomandat de medic, există câteva remedii la care poţi apela pentru a ţine sub control nivelul colesterolului.

Consumul de orz, seminţe şi tărâţe de psyllium poate regla valorile colesterolului, dar este indicat să ceri şi opinia medicului înainte de a urma orice tratament naturist!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Limba roșie: ce boli ascunde
Limba roșie: ce boli ascunde
Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani