De ce apar mai des infecții urinare vara? Cauza la care nu te-ai gândi

Dr. Alina-Elena Bordea, medic ginecolog, conf. dr. Răzvan Bardan, medic urolog vorbesc despre infecțiile urinare și despre faptul că uneori acestea sunt recurente deoarece unii pacienți întrerup tratamentul imediat ce simptomele se ameliorează.
  • Publicat:
De ce apar mai des infecții urinare vara? Cauza la care nu te-ai gândi

Una dintre situațiile deranjante, ce nu ne lasă să desfășurăm activitățile zilnice în pace este cu siguranță infecția tractului urinar. Se pare că mai bine de jumătate din femei suferă cel puțin o dată de infecție urinară. Din cauza fizionomiei, femeile sunt mai predispuse la infecții urinare decât bărbații. Mai ales femeile gravide, proaspetele mame și femeile aflate la menopauză suferă infecții urinare recurente.

Infecțiile urinare pot să apară la orice vârstă, însă pentru 50% dintre femeile diagnosticate patologia recidivează deoarece tratamentul nu este dus până la capăt. Oricare ar fi varianta de tratament pe care pacientele îl urmează, medicii subliniază că este important să nu se renunțe la tratament chiar dacă starea se îmbunătățește și durerea dispare după câteva zile de la administrare. În sezonul estival sunt mai frecvente problemele tractului urinar decât în celelalte luni ale anului.

 

Simptomele infecțiilor urinare

”Cele mai frecvente simptome care aduc pacientele la medic sunt: dureri la urinare, dureri în zona abdomenului inferior, senzația de arsură, febră, urinări frecvente (inclusiv în timpul nopții) explică dr. Alina-Elena Bordea, medic ginecolog în cadrul unei conferințe orgazinate de Pacientul 2.0. În cazul gravidelor sau femeilor la menopauză, aceste simptome sunt mai accentuate.

Din ce cauză se infectează tractul urinar

Deși, multe persoane ar asocia sezonul rece cu infecțiile urinare, medicii atrag atenția că în sezonul cald infecțiile urinare sunt mai frecvente decât în restul anului. Din ce cauză? Deoarece corpul se deshidratează, ceea ce facilitează dezvoltarea bacteriilor.

Printre cele mai frecvente cauze care duc la apariția afecțiunilor tractului urinar se numără

– igiena deficitară sau exagerată,

– golirea incompletă a vezicii urinare,

– contactul sexual,

– baia în piscina neigienizată,

– folosirea cateterelor urinare sau folosirea toaletelor publice.

Însă evident și expunerea la frig poate cauza infecții urinare. ”Expunerea la frig, baia în piscină sau în mare contribuie, de asemenea, la apariția acestei patologii, deoarece scade mecanismul de apărare la nivelul vezicii urinare” a explicat conf. dr. Răzvan Bardan, medic urolog în cadrul unei conferințe găzduite de Pacientul 2.0.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Cum se manifestă holera
Cum se manifestă holera
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân