Cum vor ajunge cardiacii să îşi cultive propriile vase coronariene

Cercetătorii americani au obţinut în laborator vase sangvine umane funcţionale - o descoperire care va permite pacienţilor cardiaci să "îşi cultive" în viitor propriile vase coronariene şi ar putea revoluţiona operaţiile de bypass.
  • Publicat:
Cum vor ajunge cardiacii să îşi cultive propriile vase coronariene

Cercetătorii americani au obţinut în laborator vase sangvine umane funcţionale – o descoperire care va permite pacienţilor cardiaci să „îşi cultive” în viitor propriile vase coronariene şi ar putea revoluţiona operaţiile de bypass. Vasele sangvine DIY – denumite astfel după expresia „Do it yourself” din limba engleză – au nevoie de doar câteva săptămâni pentru a fi obţinute în laborator, provenind din celulele pacienţilor, recoltate de la nivelul palmelor.

Pe lângă operaţiile de bypass, aceste vase ar putea fi folosite şi pentru a-i ajuta pe pacienţii cu afecţiuni renale care fac dializă şi pe bebeluşii cu deficienţe la nivelul valvelor cardiace, informează dailymail.co.uk. Graţie noii metode, savanţii americani afirmă că pot să obţină vase sangvine umane în cel mult două luni, în laborator, într-un dispozitiv miniatural.

Precedentele tentative de a obţine vase sagvine umane în laborator s-au bazat pe materiale sintetice sau s-au concretizat prin obţinerea unor capilare care nu erau suficient de elastice şi de rezistente. În cadrul operaţiilor de bypass, un vas de sânge, recoltat din altă parte a corpului, este folosit pentru a dirija fluxul sangvin în zona inimii, ocolind vasele coronariene îngustate sau blocate.

Însă mulţi dintre pacienţii care au nevoie de această intervenţie chirurgicală delicată nu au în organism vase sagvine sănătoase şi potrivite pentru a fi transplantate. Vasele artificiale sunt disponibile pe piaţa medicală actuală, dar ele sporesc riscul de apariţie a infecţiilor în organism. Cu ajutorul noii metode, ce a fost prezentată la conferinţa Experimental Biology, organizată recent în oraşul american San Diego, riscul de infecţie scade considerabil.

Citeşte şi: Produsele pe baza de struguri, ideale pentru diabetici si cardiaci

Aritmii cardiace – cauze, simptome, tratament

Canicula, inamicul cardiacilor. Feriti-va!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”