Modul cum te trezești dimineața, asociat cu diverse boli

Nu toată lumea se trezește simțindu-se odihnită. Experții avertizează că, dacă te trezești cu anumite simptome, este posibil să ai o stare de sănătate precară.
  • Publicat:
Modul cum te trezești dimineața, asociat cu diverse boli
Cum te trezești dimineața poate spune multe lucruri despre starea ta de sănătate sursa foto: pexels

Să dormi bine și să te trezești simțindu-te odihnit nu este doar un sentiment grozav, ci este ceva de care corpul nostru are cu adevărat nevoie. Să te trezești cu adevărat odihnit poate fi mai dificil pentru unii oameni. Majoritatea experților recomandă să te odihnești cel puțin șapte ore pe noapte, dar cu toate acestea, un număr alarmant de oameni încă se simt obosiți chiar și după respectarea acestei reguli.

Somnul este esențial pentru creierul nostru, iar Fundația Națională pentru Somn din SUA susține că o durată insuficientă de somn poate avea repercusiuni grave. Unele studii au arătat că privarea de somn îi lasă pe oameni vulnerabili în fața apariției deficitului de atenție, a cogniției redusă, reacțiilor întârziate și a schimbărilor de dispoziție.

În plus, lipsa somnului a fost legată de un risc mai mare pentru anumite boli și afecțiuni medicale. Acestea includ obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, sănătatea mintală precară și moartea prematură.

De ce este important să acorzi atenție asupra modului în care te trezești dimineața?

În cazul în care ajungi de la muncă și adormi înainte ca capul să atingă perna sau încerci să vizionezi un film alături de partener și adormi înainte de genericul de deschidere, atunci s-ar putea să ai de-a face cu tulburări grave de somn.

Apneea în somn și tipuri de apnee

Apneea de somn este o tulburare gravă de somn în care respirația se oprește în mod repetat și apoi se reia. Persoanele cu apnee în somn sforăie adesea tare și se simt obosite chiar și după o noapte întreagă de somn. Există mai multe tipuri de apnee în somn printre care:

  • Apnee obstructivă în somn – apare atunci când mușchii gâtului se relaxează
  • Apnee centrală în somn – apare atunci când creierul nu trimite semnale adecvate mușchilor care controlează respirația.

Apneea în somn poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Tratamentul implică de obicei modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate sau evitarea alcoolului, dormitul pe o parte sau utilizarea unui aparat cu presiune pozitivă continuă în căile respiratorii.

Simptome resimțite în timpul somnului și la trezirea din somn

Unul dintre cele mai importante lucruri cărora trebuie să acorzi atenție atunci când te gândești la sănătatea somnului este felul în care te simți la trezire. Mulți oameni nu se simt odihniți sau experimentează simptome ciudate după o noapte de somn. Cu toate acestea, există câteva semne îngrijorătoare la trezire care ar putea indica o tulburare de somn periculoasă.

Paralizie în somn

Un astfel de semn se numește paralizie în somn atunci când o persoană se trezește, dar nu se poate mișca sau vorbi timp de câteva minute. Aceasta poate fi o experiență înspăimântătoare și poate fi însoțită de halucinații.

Spasme musculare bruște

Un alt semn la care trebuie să fii atent sunt smucirile corpului și spasmele musculare bruște, prezente în momentul în care o persoană adoarme. Acestea pot fi adesea deranjante și pot face ca somnul să fie dificil. Dacă întâmpini în mod regulat oricare dintre aceste semne, este esențial să discuți cu un medic, deoarece acestea pot indica o tulburare de somn mai severă.

Insomnie și sindromul picioarelor neliniștite

Alte tulburări de somn includ insomnia, care este dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit. Sindromul picioarelor neliniștite, care este un impuls irezistibil de a vă mișca picioarele și narcolepsia, care este o afecțiune care vă face să adormiți brusc și neașteptat în timpul zilei.

Aceste tulburări pot fi cauzate de afecțiuni fizice sau mintale, medicamente, stres, anxietate sau alți factori. Dacă ai probleme cu somnul, discută cu medicul pentru a afla dacă prezinți o tulburare de somn și pentru a primi tratament.

Gura uscată

În ceea ce privește gura uscată, pe care mulți oameni o simt atunci când se trezesc din somn, poate semnifica o tulburare a somnului precum apneea. Din cauza apneei, te poți trezi cu gura excesiv de uscată și multe alte simptome specifice acestei tulburări.

Dacă te trezești, însă, cu gura uscată în mod regulat, trebuie să discuți cu medicul tău.

Iată câteva afecțiuni și situații medicale asociate cu gura uscată:

  • Diabet
  • Candidoza
  • Accident vascular celebral
  • Boala Alzheimer
  • Sindromul Sjogren
  • Nervozitate

Durere de cap

Trezirea cu o durere de cap este adesea un indiciu că există o tulburare de somn. Tulburările de somn pot provoca o varietate de probleme, inclusiv dureri de cap. Când te trezești cu o durere de cap, ar putea fi un semn că ai apnee în somn.

O altă posibilitate este că suferi de insomnie. Insomnia poate fi cauzată de stres, anxietate sau depresie. Dacă te trezești în mod regulat cu dureri de cap, trebuie să vorbești cu medicul pentru a te ajuta să determinați cauza și să găsiți cel mai bun tratament.

Bruxismul în somn

Un alt motiv pentru a care te trezești cu o durere de cap ar putea fi o problemă dentară. Bruxismul în somn sau scrâșnirea dinților în timpul somnului, te poate face să te trezești cu o durere de cap. Această mișcare puternică poate duce, de asemenea, la uzura dinților, dureri musculare și leziuni ale gingiilor.

Cauzele bruxismului în somn includ o anumită conformație a maxilarului, stresul, anxietatea, întreruperi ale somnului, consumul de alcool și cafea. Un stomatolog poate determina dacă aveți bruxism în somn. Tratamentul implică adesea purtarea uei gutiere pe timp de noapte. De asemenea, medicul dentist vă poate prescrie medicamente pentru gestionarea durerii și poate recomanda terapie cognitiv-comportamentală pentru a gestiona stresul și anxietate.

Surse: eatthis.com, cnn.com, everydayhealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”