Cum te îmbolnăveşte stresul de boli de piele

Oboseala excesivă, anxietatea şi tensiunile se pot reflecta pe piele. Când stresul este intens sau durează o perioadă lungă de timp, cronicitatea duce la epuizare, suferinţă şi boală sau la exacerbarea unor dermatoze preexistente
  • Publicat:
Cum te îmbolnăveşte stresul de boli de piele

Oboseala excesivă, anxietatea şi tensiunile se pot reflecta pe piele.

„Când stresul este intens sau durează o perioadă lungă de timp, cronicitatea duce la epuizare, suferinţă şi boală sau la exacerbarea unor dermatoze preexistente’’, spune dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.

Stresul poate avea numeroase consecinţe pentru sănătate, inclusiv pentru piele.

„Atunci când sistemul nervos este afectat de stres, pielea poate reacţiona  prin inflamaţie, urticarie, eczeme,  dermatită atopică, psoriazis, dermatită seboreică, acnee, rozacee, aftoză , vitiligo, infecţii cu herpervirus, până la hiperhidroză, alopecie şi distrofii unghiale”,  declară dermatologul.

Simptomele care pot apărea sunt:

  • pruritul (mâncărimea)
  • eritemul (roşeaţa)
  • xeroza cutanată (uscăciunea pielii)
  • distrofii unghiale
  • scuame (mătreaţa)
  • căderea părului
  • alopecie.

Pe fond de stres şi anxietate, simptomele neplăcute, cum ar fi mâncărimea şi durerea, sunt mult mai greu de ignorat, iar disconfortul tinde să fie şi mai  mare, pentru că duce la mai multe zgârieturi şi iritaţii prin scărpinare.

Anxietatea poate duce la tulburări de somn, dar are efecte nebănuite şi asupra pielii.  

„Studiile au arătat că insomnia pare să aibă un efect negativ asupra capacităţii de regenerare a pielii. Dacă pierdeţi somnul din cauza stresului, este posibil să prezentaţi, de asemenea, simptome mai grave ale dermatitelor”,  spune specialistul.

Atunci când stresul se manifestă prin apariţia unor dermatite, trebuie să consultaţi un dermatolog pentru a confirma cauza şi pentru a primi tratamentul adecvat.

„Psoriazisul este o dermatoză cronică inflamatorie . Boala poate fi identificată după leziunile eritemato-scuamoase bine delimitate , cu diferite localizări ( scalp, coate, genunchi , palmo-plantar , în pliuri ). Stresul a fost raportat la 44% dintre pacienţi înainte de apariţia iniţială a psoriazisului, iar erupţiile recurente au fost atribuite stresului la 80% dintre persoane. Psoriazisul, care debutează înainte de  40 de ani, pare a fi mai frecvent  declanşat de stres decât boala cu debut târziu. Pacienţii care au raportat un nivel ridicat de stres psihologic pot avea simptome mai severe, atât la nivelul pielii, cât şi a articulaţiilor”, spune dermatologul Proca Ancuţa.

Dermatita seboreică este o afecţiune eritemato-scuamoasă, cu evoluţie în puseuri. Se localizează predominant la nivelul scalpului , feţei ( zona intersprancenoasă) şi presternal, iar la nou-născuţi şi sugari apare pe scalp şi în pliuri.

Cercetările au evidenţiat o legătură între evenimentele de viaţă stresante şi episoadele de dermatită seboreică, iar anxietatea este un factor agravant .

„Dermatita atopică reprezintă ansamblul manifestărilor cutanate care survin la persoanele predispuse genetic la atopie  si debutează în copilărie. Leziunile sunt pruriginoase, au aspect eczematos , cu margini difuze .Suprafaţa este acoperită de vezicule, eroziuni şi cruste”, afirmă medicul.

Evenimentele de viaţă stresante care au precedat apariţia bolii au fost atribuite la mai mult de 70% dintre pacienţii cu dermatită atopică.

Citeşte continuara pe Gândul.info

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc