Cum se desfășoară un consult ginecologic

Consultul ginecologic nu doare!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se desfășoară un consult ginecologic
Cum se desfășoară un consult ginecologic, foto Shutterstock

Monica Rădulescu, om de comunicare, a hotărât să-și dedice activitatea profesională în scopul informării femeilor despre importanța sănătății femeilor după ce prietena ei Cristina și-a pierdut viața în lupta cu cancerul uterin. De curând, a lansat un e-book gratuit pentru informarea femeilor „Ghid complet de consultații periodice”. La realizarea acestui ghid au participat medici de diverse specialități. Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog explică cum se desfășoară un consult ginecologic.

 

Multe femei din România nu ajung la controale de rutină la medicul ginecolog atât din motive de pudoare cât și din motive financiare sau motive logistice.
Însă, consultul ginecologic poate preveni boli și chiar salva viața la propriu. Iată cum se desfășoară.

La început medicul are câteva întrebări pentru pacientă. De la data ultimei menstruații, la nașteri, sarcini, probleme hormonale etc. Apoi vine momentul controlului. Este bine să ai vezica goală înainte de examinare. Acum urmează să te așezi pe masa ginecologică pe spate, cu genunchii îndoiți și picioarele depărtate. Unele femei se pot  simți stingherite, dar este important să reții că aceste consultații sunt absolut normale și nu durează mai mult de 3-5 minute.

Ce înseamnă de fapt controlul ginecologic

Speculul (valvele) este un instrument din metal sau plastic de mare ajutor medicului ginecolog. El introduce în vagin speculul pentru a vedea mai bine interiorul vaginului și colul uterin. Apoi specialistul recoltează secreția pentru a fi evaluată. În acest pas, medicul introduce două degete în vagin, iar cu cealaltă mâna apasă pe abdomen. Așa poate examina și palpa colul uterin, uterul, trompele uterine și ovarele.

Tot în cadrul unei consultații ginecologice se poate face și ecografia transvaginală. Prin acesta se verifică organele genitale interne și folosește o rezoluție superioară ecografiei abdominale. Ecografia se efectuează cu ajutorul unei sonde endovaginale (stai liniștită, așa se numește și nu este nevoie să reții asta) și este introdusă în vagin, acoperită cu un prezervativ.

Sfatul medicului ginecolog înainte de o consultație

Setingul mental contează, nu vă lasăți cuprinse de frică. Gândiți-vă la faptul că și consultul ginecologie este necesar și este un act de iubire de sine. „Eu cred că este foarte important modul în care femeia s-a setat. Dacă înainte să vină la consultație s-a setat că o va durea, asta se va întâmpla. Sigur că prezența speculului în vagin nu are cum să fie plăcută, dar cam atât. Controlul ginecologic nu doare. De asemenea, contează foarte mult și cum este medicul și modul în care comunică cu ele. Sunt paciente mai anxioase și paciente mai relaxate. Sunt paciente mai rușinoase și paciente care înțeleg necesitatea consultului”, spune dr. Ioan Boleac, medic ginecolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân