Testul ginecologic care salvează viața femeilor

Româncele trebuie să facă din mersul la consultul ginecologic de rutină o obișnuință. Prin controale și teste regulate este asigurată sănătatea aparatului reproducător.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Testul ginecologic care salvează viața femeilor
Monica Rădulescu, foto arhivă

Monica Rădulescu, om de comunicare, a hotărât să-și dedice activitatea profesională în scopul informării femeilor despre importanța sănătății femeilor după ce prietena ei Cristina și-a pierdut viața în lupta cu cancerul uterin. De curând, a lansat un e-book gratuit pentru informarea femeilor „Ghid complet de consultații periodice”. La realizarea acestui ghid au participat medici de diverse specialități.

În „Ghidul complet de consultații periodice” medicul ginecolog Ioan Boleac vorbește despre importanța efectuării regulate a testului Babeș-Papanicolau.

Ce scop are testul Babeș-Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau este unul dintre cele mai importante teste pe care trebuie să le faci pentru a preveni cancerul de col uterin. Din păcate, tot mai multe femei primesc acest diagnostic. Prin acest test se identifică precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Testul Papanicolau este recomandat să fie făcut prima dată la doi ani de la începerea vieții sexuale. Depinde evident și de indicațiile medicului ginecolog și istoricul medical.

Dacă mergi periodic la ginecolog, adică o dată pe an, poți face testul o dată la trei ani. Repetăm: doar dacă mergi an de an la control.

Cum se recoltează?

Există două moduri de a recolta testul Papanicolau: convențional sau în mediu lichid. În primul rând, costurile diferă. Testul convențional este mai ieftin. În al doilea rând, contează modul în care sunt prelucrate.

Dr. Ioan Boleac explică:

Atunci când facem un test convențional, luăm proba pe care am recoltat-o de la nivelul colului și o punem pe o lamă de sticlă cu instrumentul cu care am colectat-o. Folosim o soluție fixatoare și proba poate fi interpretată de citolog. Citologia în mediul lichid implică transferul celulelor colectate într-un mediu de transport lichid. Procesarea și transferul pe lamă au loc ulterior.

Avantajul acestei metode este că celulele sunt distribuite pe o suprafață mult mai mică și poți înlătura suprapunerea celulară, sângele și mucusul cervical. Astfel, se asigură o interpretare mult mai ușoară a probei. Un alt avantaj este că ea poate fi interpretată și automat de către un soft. Astfel, rezultatele testului în Papanicolau lichid ar fi superioare, dar ambele tipuri de teste sunt acceptate ca metode de screening. Până la urmă, orice analiză este mai bună decât nicio analiză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân