Cum să mănânci ouă și unt fără să-ți crești colesterolul LDL

În cazul pacienților care au colesterolul crescut se spune că nu este bine să mănânce ouă, lapte, brânză și unt, cel puțin nu în cantități mari. Iată cum ar trebui să mănânci ouă și unt fără să-ți crești colesterolul.
  • Publicat:
Cum să mănânci ouă și unt fără să-ți crești colesterolul LDL
Foto: envato

Multe persoane se confruntă cu valori crescute ale colesterolului, fie pentru că este genetic, fie pentru că au boli asociate sau nu au o dietă corespunzătoare. În această situație există două variante: iei medicamente și încerci să mănânci cât mai sănătos. În cazul pacienților care au colesterolul crescut se spune că nu este bine să mănânce ouă, lapte, brânză și unt, cel puțin nu în cantități mari. Iată cum ar trebui să mănânci ouă și unt fără să-ți crești colesterolul.

Ouă și unt, o controversă pentru colesterolul crescut

Pacienții care au genetic colesterolul crescut reușesc să reducă valorile cu ajutorul medicamentelor. O dietă redusă în grăsimi ajută și ea în funcție de grăsimile pe care obișnuiești să le consumi și cu ce poți înlocui aceste grăsimi. Grăsimile sănătoase precum uleiul de măsline, peștele gras și nucile te țin la distanță de bolile cardiovasculare.

Când vine vorba de produse lactate grase, acest tablou stârnește confuzie. În general, pentru populația sănătoasă consumul de lapte și iaurt gras a fost asociat riscului redus de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Brânza și untul, pe de altă parte, tind să crească nivelul colesterolului LDL (colesterol rău) și ar trebui consumate cu moderație. Asociația Americană a Inimii (AHA) sugerează că în dietă nu ar trebui să avem mai mult de 5-6% din caloriile zilnice luate din grăsimile saturate. De exemplu, dacă într-o zi consumi 2000 de calorii, nu trebuie să consumi mai mult de 120 de calorii din grăsimi saturate.

Deși untul este bogat în grăsimi saturate, acesta vine la pachet cu anumite beneficii pentru sănătate. Este o sursă excelentă de vitamina A, necesară pentru vedere și vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor. Un studiu arată că atunci când este consumat cu moderație nu afectează riscul de boli cardiovasculare.

Un alt aliment controversat este oul. Crește sau nu colesterolul? Se spune că nu este bine să mănânci mai mult de două sau trei ouă pe săptămână pentru că te poți confrunta cu valori crescute ale colesterolului. Asta pentru că ouăle conțin colesterol și cresc valorile lui în sânge. De asemenea, ouăle sunt bogate în proteine și nutrienți de tot felul, iar NHS susține că nu există o limită recomandată, mai ales că pot fi consumate în diverse forme sănătoase: la abur, poșate, fierte, la cuptor sau ca omletă.

Surse:

AHA

Healthline

MedicalNewsToday

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân