Cum prevenim parodontoza?

Doar 1 din 3 persoane este îngrijorată de sângerările din timpul periajului dentar. Dacă observaţi acest semn, mergeţi obligatoriu la dentist. Şi nu rataţi îngrijirea cu produse destinate prevenirii bolii parodontale. Aceasta afectează ţesuturile care susţin dinţii şi, în ultimă fază, duce la pierderea acestora.
  • Publicat:
Cum prevenim parodontoza?

Doar 1 din 3 persoane este îngrijorată de sângerările din timpul periajului dentar. Dacă observaţi acest semn, mergeţi obligatoriu la dentist. Şi nu rataţi îngrijirea cu produse destinate prevenirii bolii parodontale. Aceasta afectează ţesuturile care susţin dinţii şi, în ultimă fază, duce la pierderea acestora.

Sângerările gingivale reprezintă prima fază a bolii parodontale. Aceasta cunoaşte 4 trepte de evoluţie. Ultima, şi cea mai gravă, este căderea dintelui din os. Dacă nu sunteţi însărcinată, caz în care e normal să apară gingivita de sarcină, mergeţi la un consult stomatologic obligatoriu. Medicul vă va face un detartraj dentar care vă curăţă în profunzime dinţii.

Astfel este redusă sau eliminată inflamaţia gingivală. Detartrajul se face obligatoriu o dată la 6 luni pentru a preveni eficient instalarea bolii parodondale. De asemenea, în îngrijirea zilnică, aveţi nevoie de produse  cu ingrediente speciale împotriva parodontozei. În primul rând, este vorba de pastă de dinţi care înlătură eficient placa bacteriană, cu o putere mai mare decât a unei paste obişnuite. Periajul se face de cel puţin 2 ori pe zi şi obligatoriu seara, înainte de culcare.

Periajul de seară este cel mai important deoarece pe parcursul nopţii secreţia de salivă este la nivel minim. De aceea, cavitatea bucală nu se curăţă în permanenţă (aşa cum se întâmplă ziua). Alături de periajul corect cu un produs special creat, alegeţi apa de gură cu clorhexidină care, în funcţie de concentraţie, reduce sau chiar inhibă apariţia plăcii bacteriene până la 12 ore.

Aceste efecte se observă la o folosire constantă. În afară de acest ritual de îngrjire, dacă boala parodontală a trecut deja de prima fază, la stomatolog aveţi alternativa laserului.

Acesta curăţă placa bacteriană în profunzime şi, în acelaşi timp, sterilizează zonele afectate.  Boala parodontală este perfect curabilă în prima fază doar cu ajutorul îngrijirii adecvate, dar şi printr-un control o dată la 6 luni la medicul specialist. Gingivita este una dintre formele uşoare ale problemelor gingivale.


Produce înroşirea şi inflamarea gingiilor. În acest moment, se observă şi sângerări la periaj. În faza a doua, aveţi nevoie de tratamente medicale ţintite şi obligatoriu de produse speciale pentru îngrijirea zilnică. Parodontita apare când inflamaţia se răspândeşte la nivelul ţesutului gingival, cu rol în susţinerea dinţilor. În faza a treia, stomatologul doar poate să frâneze evoluţia bolii. Faza a patra coincide cu pierderea dinţilor.
 
 
 

Citeşte şi: Tratamentul parodontozei – sigur si modern

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”