Cum îmi protejez smalţul dentar?

Aţi simţit vreodată durere la ingestia de dulciuri, de apă rece sau de mâncare fierbinte? Atunci trebuie să mergeţi la dentist pentru o evaluare a sănătăţii smalţului dentar.
  • Publicat:
Cum îmi protejez smalţul dentar?
Cuprins
  1.  
  2.  

Aţi simţit vreodată durere la ingestia de dulciuri, de apă rece sau de mâncare fierbinte? Atunci trebuie să mergeţi la dentist pentru o evaluare a sănătăţii smalţului dentar.

Smalţul este suprafaţa care îmbracă dinţii şi care vine în contact direct cu alimentele şi cu saliva. Din păcate, e destul de uşor să îl distrugeţi atât printr-o igienă precară, cât şi prin alimentaţie.

Ce este eroziunea dentară?

Eroziunea dentară scade rezistenţa suprafaţei dentare. Prin eroziune acidă spre exemplu, smalţul dintelui se subţiază şi poate fi uşor îndepărtat. Aceste fenomen apare în condiţiile în care menţineţi un mediu acid la nivelul cavităţii orale, prin consumul de alimente super procesate.

Cele mai periculoase sunt băuturile dulci carbogazoase, dulciurile superprocesate, dar şi oţetul alimentar. Pe de altă parte, pentru că obiceiurile alimentare s-au schimbat, oamenii nu mai respectă orele de masă, aşadar contactul cu alimentele devine haotic.

Un alt factor care determină eroziunea acidă este periajul agresiv sau făcut prea des. Factorii interni care au repercusiuni asupra smalţului dentar sunt legaţi de afecţiuni gastro-intestinale sau de conţinutul gastric acid care ajunge în cavitatea orală şi pe dinţi ca rezultat al vomei, regurgitării sau refluxului gastroesofagian.

Semnele eroziunii?

Stadiile incipiente ale eroziunii acide nu sunt vizibile cu ochiul liber. Doar medicul dentist poate diagnostica eroziunea acidă, de aceea este foarte important un control regulat la medicul dentist, o dată la 6 luni.

Altfel, dinţii se subţiază, devin transparenţi, se îngălbenesc şi îşi pot schimba forma. De asemenea, gingia se retrage.

De reţinut:

• Cele mai periculoase băuturi sunt vinul roşu, sucul de mere, portocale şi grapefruit.
• După ingerarea acestor băuturi, vă puteţi proteja prin periajul dinţilor şi printr-o apă de gură cu fluor şi cu efect remineralizant /neutralizant.
• Este important să folosiţi o pastă de dinţi puţin abrazivă şi bogată în fluor care protejează dinţii împotriva eroziunii acide.
• Pasta de dinţi se alege cu ajutorul dentistului, în funcţie de afecţiunile dentare pe care le aveţi. Aceasta nu se schimbă la fel de des cum trebuie schimbată periuţa.
• Smalţul poate fi reparat cu dificultate. La adulţi, odată afectat, smalţul nu se mai reface în totalitate niciodată. La copii, de exemplu, se reface foarte uşor, pentru că este acelaşi procedeu de depunere osoasă care are loc la nivelul oaselor.

Citeşte şi: Dinţi albi peste noapte

Ce ascund durerile din sfera ORL?

Periuţa de dinţi cu difuzor de apă – mai aveţi vreo scuză pentru a nu vă îngriji dinţii?

 

 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Totul despre cafea
Totul despre cafea
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”