Cu ce infecții genitale ne putem pricopsi de la bazin sau piscină? Germenii, bacteriile, ciupercile, clorul în exces – vinovații principali

Fie pe plajă, fie la piscină, există riscul de infecții genitale. Dr. Nicoleta Dumitru, ne spune care sunt acestea.
  • Publicat:
Cu ce infecții genitale ne putem pricopsi de la bazin sau piscină? Germenii, bacteriile, ciupercile, clorul în exces - vinovații principali
Foto: dr. Nicoleta Dumitru, medic primar obstetrică-ginecologie.

Când se apropie vremea călduroasă și vin lunile de vară, mersul la piscină devine una dintre cele mai plăcute activități pentru întreaga familie. Totuși, trebuie să știm că fie pe plajă, fie la piscină, există riscul de infecție: sarea, germenii, clorul din piscine, bacteriile și ciupercile pot favoriza apariția și răspândirea acestora.

Aceste infecții se manifestă, de obicei, prin simptome precum mâncărime, usturime și iritație în zona genitală.

„Dorința de a merge la piscină nu ar trebui să fie umbrită de infecțiile genitale care ar putea apărea odată cu o dezinfectare necorespunzătoare a bazinelor. Cei mai expuși sunt copiii, gravidele, persoanele cu diabet sau cu afecțiuni oncologice. Trebuie evitată intrarea în piscină fără a face un duș înainte.

Infecțiile cauzate de apa incorect dezinfectată sunt Trichomonas vaginalis, atât în cazul femeilor, cât și bărbaților, Chlamydia trachomatis și candidoze.

Dacă la 1-2 zile de la expunerea în piscină, simțiți senzație de arsură în zona genitală, urinări frecvente, dureri pelvine joase, trebuie să mergeți la medicul ginecolog pentru a vă fi recomandate analizele și tratamentul specifice.

Primu factor care ne protejează este imunitatea organismului nostru. Spălatul zonei genitale cu săpun în exces nu este recomandată”, spune dr. Nicoleta Dumitru, medic primar obstetrică-ginecologie.

Desigur, nu este recomandată intrarea în piscină a persoanelor care se știu deja cu o infecție vaginală, pentru a-i proteja pe ceilalți. De ajutor sunt dușurile cu soluții cu PH neutru, pentru a nu declanșa iritații.

Cum se răspândesc bacteriile în apa de la piscină sau bazin?

Bacteriile se reproduc foarte rapid în organism și multe pot provoca boli prin eliberarea de substanțe chimice numite toxine. Aceste bacterii pot trăi în apă, astfel încât se pot răspândi prin înghițirea apei contaminate, baie sau prin inhalarea picăturilor fine de apă. 

Mulți dintre acești microbi trăiesc în mod natural în apa și solul unor medii precum plajele și piscinele. Dacă în cazul piscinelor, căzilor cu hidromasaj sau spațiilor de joacă cu apă nu se efectuează tratamentul chimic corespunzător (cu clor sau brom în cantitatea indicată, nici prea mult, nici prea puțin), aceste bacterii se pot reproduce foarte repede și provoca infecții celor care au o imunitate scăzută, în special.

Infecții genitale: care sunt persoanele cu cea mai mare vulnerabilitate

Infecțiile de la plajă și piscină pot afecta pe oricine, dar există câteva grupuri cu risc mai mare care trebuie să fie deosebit de vigilenți și să ia măsurile de precauție corespunzătoare: 

  • copiii
  • gravidele 
  • persoanele care iau medicamente care reduc capacitatea organismului de a lupta împotriva acestor germeni, cum ar fi persoanele cu cancer, HIV sau care tocmai au avut un transplant.
  • persoanele cu un sistem imunitar slab. Aceste persoane ar trebui să consulte un profesionist din domeniul medical înainte de a participa la activități precum înotul sau răcorirea în piscină. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân