Timiditatea: cum poți trece mai ușor peste ea

Ești introvertit, nesigur, iar timiditatea îți stă în cale? Îți este greu să te conectezi cu ceilalți? Iată cum să-ți faci prieteni și să construiești relații cu cei din jur chiar dacă nu ești extrovertit.
  • Publicat:
Timiditatea: cum poți trece mai ușor peste ea
Confruntarea cu timiditatea: Ce e de făcut și cum poți trece mai ușor peste timiditate sursa foto: shutterstock

Frica în situații sociale și timiditatea pot îngreuna viața de zi cu zi. Dar există modalități de gestionare care ar putea fi potrivite pentru tine.

Pentru unii oameni, timpul petrecut alături de o mulțime de oameni la o petrecere este o noapte bine petrecută. Pentru alții, doar ideea îi poate face să-și dorească să fugă și să se ascundă. Iată câteva cauze ale apariției timidității și câteva idei pentru a o depăși!

Înțelegerea timidității

Suntem constriți să trăim între oameni, în societate. A avea prieteni te face mai fericit și mai sănătos – de fapt, conectarea socială este cheia sănătății tale mintale și emoționale. Cu toate acestea, mulți dintre noi suntem timizi și introvertiți din punct de vedere social. Te simți stânjenit în preajma unor persoane necunoscute, nesigur în a spune anumite lucruri sau îngrijorat de ceea ce ar putea crede alții despre tine? Dacă răspunsul este „da”, aceste lucruri te pot determina să eviți situațiile sociale, să te distanțezi de ceilalți și să devi treptat izolat și singur.

Timiditatea este cunoscută și ca insecuritate socială și dificultatea de a-ți face prieteni. Acestea sunt probleme comune în rândul oamenilor de toate vârstele. Adevărul este că nimeni nu se naște cu abilități sociale. Sunt lucruri pe care le înveți de-a lungul timpului – iar vestea bună este că există șanse foarte mari să poți face asta.

Indiferent cât de nervos te simți în compania celorlalți, poți învăța să scapi de gândurile autocritice, să-ți sporești stima de sine și să devii mai încrezător în interacțiunile tale cu ceilalți. Nu trebuie să-ți schimbi personalitatea, dar învățând noi abilități și adoptând o perspectivă diferită poți depăși timiditatea sau stângăcia socială, poți să te simți mai conectat și să te bucuri de prietenii puternice și împlinite.

Abordarea insecurității sociale și a fricii

Când vine vorba de timiditatea și stângăcia socială, lucrurile pe care ți le spui fac o diferență enormă. Iată câteva modele comune de gândire care îți pot submina încrederea și pot alimenta insecuritatea socială:

  • Să crezi că ești plictisitor, neplăcut sau ciudat
  • Să crezi că alți oameni te evaluează și te judecă în situații sociale
  • Să crezi că vei fi respins și criticat dacă faci o greșeală socială
  • Să crezi că a fi respins sau jenat social este îngrozitor și devastator
  • Să crezi că ceea ce cred alții despre tine definește cine ești

Oamenii nu se gândesc la tine, cel puțin nu în măsura în care crezi tu. Majoritatea oamenilor sunt prinși în propriile vieți și preocupări. Așa cum te gândești la tine și la propriile tale preocupări sociale, alții se gândesc la ei înșiși. Ei nu își petrec timpul liber judecându-te, așa că nu mai pierde timpul cu griji pentru ceea ce cred alții despre tine.

Mulți alți oameni se simt la fel de stânjeniți și nervoși. Când ești anxios din punct de vedere social, poate părea că toți cei de lângă tine sunt extrovertiți și plini de încredere în ei. Dar nu este cazul. Unii oameni sunt doar mai pricepuți în a ascunde unele stări, în timp ce alții sunt la fel de introvertiți ca și tine și se luptă cu aceleași îndoieli.

Oamenii sunt mult mai toleranți decât crezi. În mintea ta, ideea de a face sau de a spune ceva jenant în public este înfiorătoare. Ești sigur că toată lumea te va judeca. Dar, în realitate, este foarte puțin probabil ca oamenii să facă una ca asta. Toată lumea a trecut prin momente jenante la un moment dat, așa că majoritatea o vor ignora și vor merge mai departe.

Învață să te accepți așa cum ești

Când începi să realizezi că oamenii NU îți examinează și judecă fiecare cuvânt și faptă, automat te vei simți mai puțin nervos din punct de vedere social. De prea multe ori, suntem cei mai răi critici ai noștri. Suntem duri cu noi înșine într-un fel în care nu am fi niciodată cu străinii sau, cu atât mai puțin, cu oamenii de care ne pasă.

A învăța să te accepți pe tine însuți nu se întâmplă peste noapte, ci necesită schimbarea modului de gândire.

Dezvoltarea abilităților sociale, pas cu pas

Îmbunătățirea abilităților sociale necesită practică. Așa cum nu te-ai aștepta să devii bun la chitară fără un efort, nu te aștepta să te simți confortabil din punct de vedere social fără să depui efort și timp. Fă pași mici spre a fi mai încrezător și mai social și nu în ultimul rând, încearcă să recurci la mici gesture precum:

  • Zâmbește cuiva pe lângă care treci pe stradă
  • Fă complimente cuiva pe care îl întâlnești în timpul zilei tale
  • Pune cuiva o întrebare obișnuită (la un restaurant, de exemplu: „Ai mai fost aici? Cum e friptura?”)
  • Începe o conversație prietenoasă cu un casier, recepționer, ospătar sau vânzător

Surse: helpguide.org, au.reachout.com, psychcentral.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân