Cititorii CSID intreaba, Oana Cuzino raspunde: Probleme cu pielea, Pofta de dulce, Mentinerea greutatii ideale

Ca in fiecare luna, cititorii nostri ne trimit la redactie mailuri cu problemele lor, iar noi incercam sa gasim raspunsuri. Iata ce parere are Oana despre dilemele lor de sanatate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cititorii CSID intreaba, Oana Cuzino raspunde: Probleme cu pielea, Pofta de dulce, Mentinerea greutatii ideale
Cititorii CSID intreaba, Oana Cuzino raspunde

Ca in fiecare luna, cititorii nostri ne trimit la redactie mailuri cu problemele lor, iar noi incercam sa gasim raspunsuri. Iata ce parere are Oana despre dilemele lor de sanatate:

Probleme cu pielea

„Am probleme in zona inghinala, imi cresc fire de par sub piele. In plus, mi s-a pigmentat foarte urat pielea. Nu stiu ce sa mai fac. Va rog mult sa ma ajutati.”

Trebuie sa va adresati unui cabinet de estetica medicala. Pielea sensibila din acea zona necesita o ingrijire mai atenta. In primul rand, ar trebui hidratata mai bine, cu o crema pentru corp. Apoi, o data la 2, 3 zile dupa dus sau cada, trebuie sa aplicati un gel exfoliant delicat, pentru a „ajuta” eliberarea firelelor sau gomaj mecanic insa cu mare atentie, pentru a nu produce leziuni mai ales daca zona este si infectata. Pentru eliminarea acestei probleme este indicata epilarea cu lumina intens pulsata si evitarea expunerii la ultraviolete fara aplicarea unei creme cu factor
de protectie solara.

Intrebare despre diabet

„Care este cel mai bun remediu pentru iesirea din hipoglicemie la un bolnav de diabet?”

Doar medicul specializat poate sa regleze din terapie si alimentatie acest aspect, tinand cont de toate conditiile asociate. Multa sanatate!

Pofta de dulce

„Am o pofta ridicata de a consuma ali­mente dulci, chiar si dupa o masa copi­oasa, sanatoasa, cu alimente satioase. Imi puteti da un raspuns, va rog, la aceasta problema caci persista de multi ani.”

Prima recomandare este de a va face analizele si daca nivelul glucozei din sange si urina sunt la limita, sa efec­tuati testul de provocare a glicemiei. In al doilea rand, incercati sa va paca­liti pofta consumand un ceai parfu­mat, fierbinte, neindulcit, feli­ute de fructe crocante (mere, pere, piersici) sau profitati de sezon si mancati capsuni, salate, castraveti etc.

Vrem un bebe!

„Nu raman insarcinata. La ecografie, nu mi-a gasit nimic in neregula, doar la analizele hormonale progesteron scazut. Mi s-a dat tratament 4 luni cu Diane 35. Aveam si acnee. Sunt la a doua cutie, dar acneea nu dispare. Pot sa raman insarcinata dupa acest tratament? Am 26 de ani si nici o sarcina pana acum. Testele de ovulatie pe care le faceam inainte de tratament ieseau pozitive, dar nu ramaneam. Ce se intampla cu mine? Mentionez ca si mama a avut aceasta problema, dar ea pierdea sarcinile. A facut tratament cu progesteron si a ramas insarcinata cu mine si cu sora mea (gemene). Frumos, nu? Tare mult mi-as dori si eu o asemenea minune. Astept raspunsul dumneavoastra.”

Da, foarte frumos. Se va intampla minunea si in cazul tau, dar trebuie rabdare si perseverenta, mai ales daca problema medicala este in curs de rezolvare. Din descrierea ta, se pare ca suferi de o afectiune numita ovar polichistic, care poate avea ca si efec­te probleme de fertilitate. Trata­men­tul din cate stiu eu trebuie respectat mai mult timp, 6-9 luni, dupa caz, dar asta doar medicul decide, dupa ce face o ecografie abdominala si even­tual o serie de analize hormonale.

Mentinerea greutatii ideale

„Am fost la nutritionist si am tinut o dieta prin care am ajuns la greutatea ideala. Acum mananc sanatos, paine de secara, fara ulei, fara prajeli, doar fiert. Merg cate 3 ore pe jos zilnic. Ce imi recomandati sa fac ca nu cumva sa ma ingras la loc? Vreau sa mentionez ca am inceput sa mananc si ciocolata neagra si prajituri de casa facute fara zahar, cu miere si cu foarte putin ulei. Dar parca mie mi se pare ca ma ingras. Ce imi recomandati sa ma­nanc si sa fac ca sa nu ma ingras si sa-mi mentin greutatea la care am ajuns?”

Felicitari pentru pierderea kilogramelor, dar mai ales pentru descoperirea unei retete care chiar functioneaza in cazul dvs. Pentru a va mentine acum in „noul” corp, ar trebui sa respectati cam aceleasi reguli: miscare si autosuprave­gherea alimentatiei, regland insa varietatea nutrientilor. Spre exemplu, cele 3 ore de mers pot fi inlocuite cu o ora si jumatate de mers alert, inot, antrenamente cardio.

Painea de secara, cu ames­tec de orez integral si salbatic etc. Este foarte important sa pastrati legumele in alimentatie, proaspete sau preparate cat mai sanatos, ele aduc fibre, minerale, vitamine, dar au puterea si de a va satura mai repede: dovlecei, varza, fasole pastai, telina, castraveti, rosii, iar pentru gust folositi ceapa, usturoi, patrunjel, rozmarin, cimbru. Puteti inlocui ciocolata de care ne poves­titi, cu salate de fructe cat mai putin dulci: capsuni, kiwi ori fructe coapte incomplet, adica mai acrisoare: mere, caise, piersici.

Ganglion calcifiat

„Baiatul meu are 5 ani si de 3 luni i-a aparut la gat in dreapta spate, o umflatura in diametru de 1,5 cm. Medicul de familie zice ca e de la raceli. Este adevarat?”

Probabil ca este un ganglion calcificat, insa este bine sa urmariti mereu lanturile ganglionare, amigdalele si eventuale vegetatii adenoide. De asemenea, incercati sa stimulati imunitatea prin mijloace naturale: vitamina C, siropuri cu propolis, echinaceea, laptisor de matca.

Stari de lesin repetate

„Cand ma duc la serviciu in fiecare dimineata sunt obligat sa iau autobuzul, trenul si metroul, dar aproape tot timpul ametesc, imi vine sa lesin si mi se face rau. Nu am lesinat niciodata, dar mi-e frica sa nu o patesc. De obicei, dorm 7-8 ore pe noapte si dimineata nu beau cafea, doar un ceai de menta. Nu mananc acasa, dar dupa ce ajung la lucru mananc un corn cu ciocolata. Sunt fumator, dar nu exagerez. Oare din ce cauza imi este rau?”

Poate fi vorba despre hipotensiune ori hipoglicemie sau de o anemie mai veche, netratata. Incercati sa va faceti analizele, urmarind glicemia, fierul, hemoglobina, nivelul calciului, magneziului etc. Parerea mea este sa va urmariti o perioada si valorile tensiunii arteriale, dimineata la trezire si dupa o ora-doua de activitate. De asemenea, poate ca v-ar prii ceva mai energizant dimineata, cum ar fi cerealele, orzul, un mic dejun cu cruditati.

Nu este in regula faptul ca nu mancati deloc desi faceti un efort atat de mare. Schimbati trei mijloace de transport, este foarte obositor. In plus, nu mi se pare un mic dejun sanatos un corn cu ciocolata. Va dereglati glicemia si accentuati starile de lesin. Incercati ceva mai variat si proaspat, un mic dejun mai consistent, eventual un sandvis pe drum
si un ceai cald sau un suc de fructe proaspat, in termos. Succes!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”