Chirurgia minim invazivă în ginecologie face minuni

Chirurgia minimă invazivă, numită şi chirurgie laparoscopică a revoluţionat lumea medicinei prin operaţii intraabdominale fără necesitatea unor incizii mari, ci doar prin incizii de maxim 1.5 centrimetri.
Chirurgia minim invazivă în ginecologie face minuni

Chirurgia minimă invazivă, numită şi chirurgie laparoscopică a revoluţionat  lumea medicinei prin operaţii intraabdominale fără necesitatea unor incizii mari, ci doar prin incizii de maxim 1.5 centrimetri.

Folosită deja în alte ţări drept cea mai comună procedură chirurgicală, în România practica nu este la fel de raspandita.

În cadrul intervenţiilor pe cale laparoscopică se introduce în abdomen printr-o incizie de aproximativ 1 cm la nivelul ombilicului un instrument optic numit laparoscop la care se ataşeaza o cameră video ce permite afişarea imaginilor pe un monitor.

De asemenea, se ataşează şi un cablu de fibră optică care permite iluminarea câmpului operator cu lumină produsă de o sursă rece. Abdomenul este insuflat cu dioxid de carbon ceea ce duce la ridicarea peretelui abdominal ca un dom deasupra organelor interne permiţând vizualizarea şi intervenţia asupra acestora, a explicat dr. Petre Brătilă.

Cu ajutorul acestei metode, dr. Brătilă a reuşit în premieră în România, în 2010, o naştere după o operaţie de cancer de col uterin cu păstrarea fertilităţii.

Până azi dr. Petre Brătilă a coordonat 50 de astfel de tratamente al cancerului de col uterin cu păstrarea fertilităţii, din circa 1000 din întreaga lume.

Citeşte şi: 4 investigaţii ginecologice care sperie

 

Bianca Dragomir
Bianca Dragomir

Mă întreb uşor retoric: există oare ceva mai dificil decât să scrii despre tine? Da, există! Să scrii despre tine şi apoi să prezinţi cele trei fraze timide şi alambicate celorlalţi care, pe deasupra, sunt cititorii tăi. E ca şi cum ai pleda nevinovat în faţa instanţei de judecată ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive