Top 12 cele mai populare mituri despre sănătate. Care este adevărul conform medicilor

Te invit să descoperi adevărul din spatele celor mai comune mituri despre sănătate care au fost acceptate ca fiind adevăruri absolute de mulți ani.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 12 cele mai populare mituri despre sănătate. Care este adevărul conform medicilor
Adevărul din spatele celor mai comune mituri despre sănătate Sursa foto: Shutterstock

În lumea sănătății și a nutriției, există o mulțime de informații contradictorii și mituri care pot fi confuze și adesea frustrante pentru cei care încearcă să-și îmbunătățească starea de sănătate. Unele dintre aceste mituri despre sănătate circulă de zeci de ani și sunt acceptate fără să fie verificate, iar altele sunt create în mod regulat de influenceri sau promotori ai unor produse. Dar cât de mult adevăr există în spatele acestor mituri și cât de multe sunt doar zvonuri?

În acest articol, vom examina cele mai comune mituri despre sănătate și care este părerea medicilor despre ele.

„Supa de pui ajută la vindecarea răcelilor și a gripei”

ADEVĂRAT: „Când ești răcit, cea mai bună mâncare pe care o poți consuma este o supă sățioasă și nutritivă”, susține Rhiannon Lambert, nutriționist și autorul cărții Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well. Carnea de pui conține vitamina B12, precum și alți antioxidanți și vitamine care susțin sistemul imunitar și ajută la digestie. Este, de asemenea, bogată în proteine, ceea ce este benefic pentru repararea celulară. Adăugarea mai multor legume crește, de asemenea, vitaminele și mineralele necesare pentru recuperare.

„Ciocolata cauzează acnee”

FALS: Confrom lui Lambert, cantitățile mici de ciocolată nu vor afecta foarte mult sănătatea pielii tale. Iar ciocolata cu o cantitate mai mică de zaharuri și lactoză este benefică pentru piele. Cel mai important lucru pentru sănătatea pielii este să te hidratezi corespunzător: ar trebui să bei minimum 1,5-2 litri (6-8 pahare) de apă pe zi.

„Merele țin la distanță doctorul „

FALS: „Este o afirmație falsă, dar cu toate acestea poate să te țină departe de farmacie”, spune Dr. Hazel Wallace, nutriționist și autoarea cărții The Female Factor. Un studiu a analizat obiceiurile de îngrijire a sănătății persoanelor care mănâncă mere zilnic și a constatat că aceștia folosesc mai puține medicamente prescrise. Acest lucru are mai mult de-a face cu faptul că aceștia sunt mai sănătoși în general. Consumatorii de mere au și niveluri mai ridicate de educație și fumează mai puțin sau deloc. Așadar, deoarece merele sunt nutritive, consumul unui măr pe zi nu este o idee rea.

„A merge cu părul ud afara te poate îmbolnăvi”

FALS: „Dacă părul ud te face să tremuri, este un răspuns inflamatoriu, deci probabil deja ai o infecție virală care urmează să se instaleze în corp”, spune Punam Krishan, medic generalist și autor al cărții How To Be a Doctor and Other Life-Saving Jobs. „Dar dacă în rest ești sănătos, părul ud nu te va face să răcești. Lipsa de somn și stresul afectează sistemul tău imunitar, făcându-te vulnerabil, dar răcelile sunt transmise doar de la o persoană la alta. Virusurile și bacteriile se răspândesc ușor când, în interiorul unei încăperi fără ventilare, sunt în același timp mai multe persoane.”

„Morcovii te ajută să vezi în întuneric”

ADEVĂRAT:Morcovii conțin vitamina A, care este importantă pentru o vedere sănătoasă, deoarece ajută la formarea unui pigment din retina numit rodopsină”, spune dr. Ayan Panja, partener într-o intervenție chirurgicală NHS și autor al cărții The Health Fix: Transform Your Health in 8 Weeks. „Acest lucru este necesar pentru vedere la lumină scăzută. Deficiența de vitamina A poate duce la dificultăți în vederea la lumină scăzută, deci este important să consumi suficientă vitamina A din alimente precum morcovii, legumele cu frunze verzi și cartofii dulci pentru o vedere bună pe timp de noapte.”

„Mâncarea picantă declanșează nașterea”

FALS: „Condimentele stimulează tranzitul intestinal  și pot stimula și uterul în același timp”, spune Krishan. „Când ești pe cale să naști, intestinul se irită în mod natural, așa că majoritatea femeilor vor experimenta diaree ca semn că bebelușul vine. Cu toate acestea, nicio mâncare nu va declanșa nașterea, probabil era deja iminentă.”

„Curcuma previne bolile de inimă”

ADEVĂRAT:Curcuma a demonstrat că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ambele ajutând la combaterea bolilor de inimă prin reducerea stresului oxidativ”, spune Panja. Pentru a absorbi ingredientul activ din curcuma – curcumina – este nevoie de grăsimi precum uleiul de măsline și un compus numit piperină, găsit în piperul negru, deși nu este clar de cât ar fi nevoie pentru a simți beneficiile. Krishan adaugă: „Dozele mari de curcuma pot interfera cu unele medicamente pentru subțierea sângelui, așa că vorbiți cu medicul în prealabil.”

„Este nevoie de până la șapte ani pentru a digera guma de mestecat înghițită”

FALS: „Guma de mestecat este compusă din îndulcitori, conservanți și alte substanțe pe care sistemul digestiv le poate descompune în mare parte”, spune Lambert. „Aceasta conține și polimeri artificiali precum ceara, care se elimină în scaun în mai puțin de 7 zile. Problemele mai mari ale gumei de mestecat sunt balonarea și refluxul gastroesofagian, cauzate de faptul că stomacul se pregătește (în urma procesului de mestecare continuă a gumei) să primească alimente, producând inutil saliva și acizi.”

„Usturoiul sub pernă poate îmbunătăți calitatea somnului”

FALS: „Usturoiul conține minerale, inclusiv vitamina B6 și seleniu (plus mai mulți compuși de sulf, care pot îndepărta insectele), dar nu va avea niciun impact asupra somnului”, spune Panja. „Consumul de usturoi poate ajuta, totuși, la reducerea colesterolului și tensiunii arteriale și la îmbunătățirea imunității. O modalitate mai bună de a îmbunătăți somnul este de a evita mesele copioase înainte de culcare și de a merge la culcare și de a vă trezi în fiecare zi la aceeași oră.”

„Urinarea după sex poate reduce apariția infecțiilor urinare”

ADEVĂRAT: „Urinarea după sex poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare prin eliminarea bacteriilor din zona genitală”, spune Panja. „Femeile sunt mai expuse riscului deoarece bacteriile au o distanță mai scurtă de parcurs între vagin și vezica urinară, iar sexul poate declanșa cistita. În cazul bărbaților, uretra peniană este mai lungă, dar este totuși o idee bună să urinezi după sex pentru a evita o infecție urinară.”

„Statul prelungit în fața ecranelor afectează vederea”

FALS: „Lumea devine din ce în ce mai miopă, iar teoria este că petrecem prea mult timp privind ecranele”, spune Panja. „Cu toate acestea, statul prelungit în fața ecranelor este mai probabil să cauzeze oboseală oculară decât o daună permanentă. Este recomandat să luați pauze regulate de la ecran și să reduceți din intensitatea luminii albastre.”

„Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei”

ADEVĂRAT și FALS: „A sări peste micul dejun nu este dăunător, atâta timp cât poți obține nutrienții esențiali și caloriile zilnice din celelalte mese”, spune Wallace. „Cei care consumă cea mai mare parte din caloriile lor la micul dejun tind să mănânce mai puțin, să aibă o greutate mai sănătoasă și să aibă un risc mai scăzut de diabet de tip 2 și boli de inimă. Cu toate acestea, dacă sari în mod obișnuit peste micul dejun și obții mese sănătoase în alte momente ale zilei, nu este pe atât de dăunător pe cât ai crede.”

Surse: theguardian.com, iscaninfo.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being