Ceaiul fierbinte, risc de cancer esofagian

Cercetatorii iranieni avertizeaza ca ceaiul negru avand cel putin 70 ºC reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea noastra.
Ceaiul fierbinte, risc de cancer esofagian
Ceaiul fierbinte, risc de cancer esofagian

Obiceiul de a bea ceai
fierbinte foate fi fatal pentru unii dintre noi, informeaza BBC,
intrucat creste riscul aparitiei cancerului.

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii iranieni care
avertizeaza ca ceaiul negru avand cel putin 70 ºC reprezinta un
adevarat pericol pentru sanatatea noastra.

Explicatia nu este inca foarte clara, insa caracterul fierbinte al
bauturii se pare ca este factorul de risc, care dauneaza mucoasei
esofagului. Oamenii de stiinta afirma insa ca adaosul de lapte in
ceai pare a fi o idee buna intrucat scade temperatura acestuia,
reducand si
riscul de cancer
.

Comparand cu ceaiul cald (65 ºC sau mai putin), cercetatorii au
descoperit ca
ceaiul
fierbinte (65-69 ºC) sporeste de doua
ori riscul de carcinomului scuamos esofagian (CSE), iar ceaiul
foarte fierbinte (70 ºC sau mai mult) creste riscul de opt
ori.

Cancerul de esofag ucide anual mai mult de 500.000 de oameni in
intreaga lume, cea mai comuna forma fiind carcinomul scuamos.
Printre cei mai importanti factori care favorizeaza instalarea
bolii cei mai importanti sunt alcoolismul si
tabagismul
.

Cercetatorii au demarat acest studiu dupa ce au observat ca in
provincia Golestan, aflata in nordul Iranului, incidenta CSE este
cea mai mare din lume. Nivelul consumului de alcool si al fumatului
este foarte scazut in randul acestei populatii, insa obiceiul de a
bea ceai este foarte raspandit.

Pana acum, nu s-a stabilit nici o asociere intre cantitatea de ceai
consumata si aparitia CSE.

Citeste si
Stresul si fumul de tigara cresc riscul de cancer
cervical


Frumusetea trece prin stomac

Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate