Ce simptome au alergicii la ambrozie

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre.
  • Publicat:
Ce simptome au alergicii la ambrozie
foto Shutterstock

De la mijlocul lunii iulie până spre finalul lunii septembrie, în funcție de condițiile climaterice, ambrozia polenizează. De ce apar atâtea complicații la persoanele alergice la ambrozie? Vă spunem doar atât: ajunsă la maturitate, o singură plantă poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe. Acestea pot încoți în următorii 40 de ani.

 

Experții în sănătate susțin că în verile secetoase ambrozia polenizează și mai puternic cu ajutorul vântului. Din august până la sfârșitul lui septembrie și chiar începutul octombrie diverse persoane pot dezvolta alergii la ambrozie. Conform informațiilor publicate de Ministerul Sănătății, este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Pacienții sensibili pot dezvolta alergie la ambrozie și dacă intră în contact cu mai puțină cantitate de polen de ambrozie.

Unde se întâlnește ambrozia în țara noastră?

Ambrozia este o plantă cu o putere mare de adapte la condițiile de mediu. Aproape toată suprafața României este cuprinsă de ambrozie. Zonele de munte și zonele de dealuri înalte fac excepție.

Cine poate fi afectat de polenul de ambrozie

În general, pacienții cu alergie la ambrozie au cel puțin vârsta de 5 ani. Însă au fost înregistrate și cazuri de alergii la copii sub 1 an. Polenul de ambrozie poate induce rinita alergică.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Ce semne și simptome are alergia la ambrozie?

Semne și simptomele specifice rinoconjuctivitei și astmului se pot declanșa cei care care dezvoltă alergia la polenul de ambrozie. Unele persoane pot avea și erupții cutanate. În cazuri grave se poate chiar instala șoc anafilactic (acesta este o urgență medicală). Simptomele pe care le pot dezvolta cei cu alergie la ambrozie sunt: pruit nazal, obstrucție nazală, secreții nazale, strănut, nas înfundat, tuse, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare. Pe piele pot apărea papule pruriginoase, umflături dureroase (chiar și pe limbă sau zona genitală).

Atenție, în caz de șocul anafilactic, căile aeriene se blochează și asta poate duce la colapsul aparatului cardiovascular și la deces.

Sursă: Ministerul Sănătății din România

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”