Dr. Laura Mustață: 8 situații în care se impune nașterea prin cezariană

Multe românce se tem de durerile nașterii naturale și se gândesc să apeleze la operația de cezariană la cerere.
  • Publicat:
Dr. Laura Mustață: 8 situații în care se impune nașterea prin cezariană
Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, foto arhivă

Nașterea prin operație cezariană reprezintă calea de naștere prin care fătul este extras printr-o intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului matern și printr-o incizie la nivelul uterului. Operație cezariană reprezintă o intervenție chirurgicală ce are indicații medicale absolute sau relative în situații când nașterea vaginală/naturală este contraindicată. Dr. Laura Mustață, medic primar ginecolog explică în ce situații nașterea prin operația de cezariană este impusă de condiția medicală și de temerile gravidei de a naște natural/

 

CSÎD: În ce situații se impune nașterea prin cezariană?

Dr. Laura Mustață: Sunt câteva situații clar definite ca fiind indicații de cezariană – în primul rând pot fi aspecte legate de mamă – boli materne ce nu permit trecerea printr-un travaliu, cum ar fi boli cardiace, defecte congenitale de bazin matern, miopie forte. De asemenea pot fi aspecte legate de făt și placentă – dacă există o placentă inserată la nivelul colului uterin și este obtruată calea de naștere.

Practic fătul nu are calea fiziologică de a se naște, iar intrarea în travaliu cu placenta jos inserată sau placenta previa ar duce la sângerare importantă, făcând nașterea vaginală imposibilă, sau dacă fătul este într-o poziție nepotrivită pentru naștere naturală, cum ar fi prezentație trasversă sau prezentație pelviană.

Ce puncte forte are operația de cezariană

CSÎD: Sunt avantaje ale operației prin cezariana? Care ar fi acestea?

Dr. Laura Mustață: Avantajele pot exista în lipsa unor complicații și în funcție de gradul de toleranță la durere al pacientelor, ele se pot recupera rapid după cezariană. Există avantaje în cazul cezarienelor făcute pentru indicații medicale când există un beneficiu și vorbim de salvarea vieții unor feți la risc sau a mamelor cu probleme medicale cezariana s-a dovedit a fi salvatoare de vieți pentru cazuri limită, în urgență.

Complicații medicale ale operației de cezariană

CSÎD: Ce complicații și efecte secundare poate avea cezariana?

Dr. Laura Mustață: Complicațiile pe termen scurt pot fi legate de riscul de infecție și sângerare, până la riscul de anemie severă cu necesitate de transfuzii, pot exista și riscuri mici de leziuni de vezica urinară sau organe învecinate uterului. Pe termen lung de obicei există risc legat de viitoarele sarcini – riscul de implantare a viitoarei sarcini sau a placentei pe cicatricea de cezariană, ceea ce crește riscul de sângerare, și inclusiv acela de necesitatea extirpării uterului în situații rare.

Alte riscuri pe termen lung ar fi apariția unor aderente, risc de leziuni ale organelor învecinate la sarcinile viitoare și/sau desfacerea vechii cicatrici de cezariană la sarcini viitoare dacă apar contracții, până la riscul de ruptură uterină și deces fetal sau matern dacă nu se intervine la timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân