Ce este diabetul și de ce să îl monitorizezi prin teste de glicemie precise ?

  • Publicat:
Ce este diabetul și de ce să îl monitorizezi prin teste de glicemie precise ?

Diabetul este o boală foarte întâlnită din păcate, la adulți, dar și la mulți copii. Este o boală cronică, caracterizată prin producția insuficientă sau nulă de insulină de către pancreas și aduce cu sine niveluri ridicate de zahăr. Insulina este un hormon necesar pentru a permite zahărului să pătrundă în celulă, astfel încât să poată fi folosit că energie.

În funcție de scăderea cantității sau a eficacității insulinei, glicemia crește, fenomen cunoscut că hiperglicemie. Această maladie poate provoacă leziuni multor țesuturi și organe pe termen lung. Persoanele diabetice folosesc teste pentru glicemie pentru a observă nivelul acesteia.

Tipuri importante și distincte de diabet

Diabet de tip 1 – insulină nu este produsă deloc sau foarte puțin în pancreas din cauza mecanismelor autoimune. Deoarece insulina nu se găsește în organism, diabetul poate fi tratat doar cu o injecție sau o pompă de insulină. Diabetul de tip 1 apare, de obicei, la copii sau tineri.

Este numit și diabet dependent de insulină, deoarece pacienții nu produc deloc insulină. Persoanele bolnave trebuie să injecteze insulină în fiecare zi pentru a controla nivelul de glucoză din sânge. Dacă persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu își administrează insulină, pot intră în comă diabetică.

Diabet de tip 2 – se caracterizează în principal prin rezistență la insulină. În diabetul de tip 2, insulină nu este eliberată regulat și nu poate fi eficientă. De fapt, cantitatea de insulină poate fi normală sau chiar excesivă. Exercițiile și dietă sunt adesea cele mai eficiente metode de tratament. Cu toate acestea, poate fi necesar să fie luate medicamente și uneori insulină că tratament. Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au o producție redusă sau deloc de insulină. De obicei, nu trebuie injectată insulină. Poate fi tratat numai cu dietă sau tablete orale. Diabetul de tip 2 se mai numește și diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut tardiv. De obicei, putem controla glicemia controlând dietă, făcând exerciții regulate, luând medicamente pe cale orală și uneori insulină.

Nivelul de glicemie se poate măsura cu ajutorul unor teste de glicemie precise, ce se găsesc în farmacii. Acestea sunt foarte importante deoarece îți pot spune din timp care este nivelul de glicemie se dacă este cazul să iei măsuri.

Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele obeze peste 45 de ani. Cu toate acestea, ca urmare a creșterii obezității, acesta poate să apară la copii și adulții tineri. Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, reprezentând majoritatea diabeticilor.

Dacă diabetul de tip 2 nu este diagnosticat și tratat din timp, pot apărea complicații grave care pot duce chiar la deces. Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet de tip 2 fără să-și cunoască măcar boală sau fără să primească îngrijire medicală adecvată.

Ambele tipuri de diabet sunt boli considerate grave, iar ambele tipuri de diabet sunt destul de frecvente la copii.

Alte tipuri de diabet

Un alt tip este o formă temporară de diabet care apare uneori la femeile însărcinate. De obicei dispare când sarcina a ajuns la termen. Femeile cu acest tip de diabet au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu.

Unii copii prezintă semne de diabet zaharat amestecate între tipul 1 și tipul 2. Acest tip de diabet se mai numește și hibrid. Acest tip de diabet este frecvent întâlnit în special la copiii obezi.

De ce ar trebui să fii atent?

Astăzi există peste 230 de milioane de oameni care suferă de diabet. Diabetul este cauza principală a pierderii parțiale a vederii și a orbirii la populația adultă din țările dezvoltate. Amputațiile de deget sau de picioare din cauza diabetului sunt mai frecvente decât amputațiile accidentale. Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face infarct cardiac și accident vascular cerebral. Persoanele cu diabet au un risc foarte mare de a dezvolta boli de rinichi.

Cine face diabet?

Oricine și la orice vârstă! Este posibil că mulți adulți să fi avut diabet de câțiva ani înainte ca simptomele lor să fie recunoscute. În momentul diagnosticării, multe dintre acestea au început să dezvolte complicații ale diabetului zaharat, cum ar fi scăderea vederii, insuficiența renală, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și afectarea nervilor. Diagnosticarea precoce a diabetului înseamnă că va fi mai ușor de tratat și riscul de complicații grave poate fi redus semnificativ.

Există mulți factori de risc care contribuie la dezvoltarea diabetului.

Factori de risc pentru diabetul de tip 1:

Nu sunt foarte bine definiți. Cu toate acestea, factorii genetici și de mediu par să joace un rol cheie în dezvoltarea acestui tip de diabet. Factorul principal este tulburarea mecanismului autoimun.

Factori de risc pentru diabetul de tip 2:

Vârstă: Acest tip apare de obicei la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Dar, în ziua de azi, afectează semnificativ și copiii și adolescenții. Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de diabet crește.

Obezitate: Peste 80% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderale. Cu cât o persoană are o greutate mai mare, cu atât riscul de diabet crește.

Istoric în familie: Oamenii sunt expuși unui risc mai mare dacă membrii familiei au antecedente de diabet. Cu cât ruda este mai apropiată, cu atât este mai mare riscul de diabet.

Activitate fizică: Studiile au arătat că persoanele care nu duc o viață activă prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Cu cât faci mai puține exerciții, cu atât este mai probabil să faci diabet.

Toleranță alterată la glucoză (IGT): Glicemia unei persoane sănătoase este între 70-110 mg/dl (glucoză că mg în 100 mililitri de sânge), sau între 3,9-6,0 mmol/L. Toleranța la glucoză este un nivel de glucoză din sânge mai mare decât cel normal.

A depista la timp și a ține boala sub control sunt două lucruri esențiale și care îți pot salva viața.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân