Cat de „eco” este sa fii „eco”?

Trendul vietii eco capata din ce in ce mai multi adepti. Nu se mai vorbeste doar de alimente organice, ci si de cosmetice, haine organice, nunti eco, pungi eco, paturi eco. Insa care sunt costurile acestor noi tipuri de obiecte, alimente?
  • Publicat:
Cat de
Cat de "eco" este sa fii "eco"?

Trendul vietii eco capata din ce in ce mai multi adepti. Nu se mai vorbeste doar de alimente organice, ci si de cosmetice, haine organice, nunti eco, pungi eco, paturi eco. Insa care sunt costurile acestor noi tipuri de obiecte, alimente?

In timp ce in multe tari din lume miscarile „pro salvarea planetei capata din ce in ce mai multa amploare si oamenii au devenit mai responsabili in privinta consecintelor actiunilor pe care le intreprind asupra mediului, in tara noastra se defriseaza cu spor hectare de paduri, se pun taxe mai mari pentru masinile care nu polueza atat de mult (ca si cum ar trebui sa „suferi“ daca vrei sa fii eco) si se incurajeaza cumpararea masinilor vechi, care desigur polueaza mai mult (probabil este o afacere internationala, iar tarile mai puternice vor sa scape de „vechituri“, dar nu fara bani de la „fratii mai mici si cu bube in cap“).

Mai mult, in unele orase, tari, au fost interzise pungile din plastic si sincer ma bucur pentru ca doar eu am acasa (fara sa fac colectie) cel putin 20 de pungi primite o data cu alimentele cumparate. Auzind de astfel de proiecte, cum ca nu vom mai primi de la magazin pungi din plastic (care se aseamana cu o pisica cu 7 vieti din punct de vedere al longevitatii: se pot distruge in mod natural in cateva sute de ani), am si zarit la un hipermarket niste sacose imprimate cu verde si m-am gandit ca poate au inceput si la noi sa apara pungile biodegradabile.

Am intrebat daca sunt pungi bio-degradabile si am primit urmatorul raspuns: „Domnisoara eu stiu ca sunt rezistente!“ No comment!, Deci, nici macar nu a auzit toata lumea de asta, dar sa si dea bani in plus…

Si reciclarea polueaza!

Un articol din revista „Focus BBC“ publicat in primavara anului trecut analizeaza dedesubturile reciclarii, ale refrigerarii, ale mancarii organice, hainelor din bumbac, ale energiei solare. Pe langa beneficiile clare ale reciclarii (pastrarea resurselor naturale; reducerea cantitatii de reziduri si a poluarii) argumentul cel mai important in favoarea acesteia este economia de energie. Se salveaza bani, dar si emisii de dioxid de carbon. Insa si reciclarea implica niste costuri. „Gunoiul“ trebuie colectat, sortat, reprocesat – ceea ce implica un consum de energie.

Un studiu a relevat faptul ca nu este foarte mare diferenta intre consumul de energie necesar producerii unor obiecte noi din plastic si cel de care este nevoie pentru a le recicla. Mai mult, daca persoana care recicleaza merge pana la centrul de colectare cu masina, mai „imbogateste“ atmosfera cu emisii de dioxid de carbon. Ca sa faci totusi „economie“, ar fi indicat sa duci deseurile la recicilare in momentul in care ai drum pe acolo, nu sa mergi special pentru asta cu masina.

Ceea ce nu stiai despre frigiderul tau…
Peste o treime din costul facturii de energie electrica se datoreaza „poftei de mancare“ a frigiderului tau, iar modelele vechi sunt si mai „gurmande“. Un studiu al organizatiei „The Energy Savings Trust“ a relevat faptul ca energia suplimentara pe care o consuma un model vechi de frigider are ca urmari nefaste emiterea a jumatate de tona de CO2 in atmosfera. Asadar, pentru a se produce energia electrica necesara unui frigider se emit in atmosfera 1,4 kg de CO2 zilnic. Frigiderele moderne consuma mai putin, dar tot se emit in aer 0,9 kg CO2 pe zi – degradeaza astfel mai putin stratul de ozon decat modelele vechi.

Cat de prietenoasa este mancarea eco cu natura?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un aliment pentru a capata mult-ravnitul titlu de organic? In primul rand, trebuie sa creasca in zone nepoluate, intr-un sol pe care s-au folosit doar ingrasaminte naturale in ultimii 3 ani. Agricultura organica interzice: folosirea mutatiilor genetice, ca nivelul pesticidelor sa depaseasca 5%. In plus, alimentele nu trebuie sa fie iradiate pentru a fi conservate.

Este un paradox, dar chiar si mancarea organica aduce „pete negre“ planetei. Daca provine din zone indepartate, pentru transportul ei mediul este poluat. Practic, ceea ce dam pe „mere“ (ne alimentam sanatos) dam pe „pere“ (respiram un aer poluat si de alimentele organice).

Va invit la nunta mea eco!

Cei mai aprigi aparatori ai planetei au renuntat la masinile poluante in favoarea bicicletelor sau a unor modele de autoturisme eco si folosesc pana si becuri ecologice. Uniunea Europeana a hotarat ca pana in 2009, becurile cu filament sa fie inlocuite cu unele ecologice. E adevarat, acestea consuma mai putin, rezista mai mult, dau o lumina mai slaba si sunt mai scumpe.

Si actiunea eco continua. Se organizeaza pana si petreceri sau nunti in virtutea principiilor ecologice. Cum se desfasoara o nunta eco? In primul rand, locatia aleasa va fi in aer liber (pentru a se economisi energie electrica) si a respira aer proaspat, invitatii vin cu bicicletele, pe jos sau cu trasuri, hainele mirilor sunt din bumbac organic (eventual second-hand), se servesc sucuri, mancaruri organice, invitatiile se trimit pe e-mail, florile sunt naturale, iar in luna de miere se alege o locatie eco-turistica. Casa de piatra (e eco)!

Vedetele si masinile ECO

Sa nu ne facem iluzii ca daca doar un singur om renunta sa mai calatoreasca cu avionul, nu mai face baie in cada, ci doar dusuri rapide, nu mai foloseste pungi de plastic etc. poate schimba starea de sanatate a planetei. „Virusurile“ puternice infiltrate in Terra sunt marile fabrici si uzine, termocentrale, hidrocentrale si nu un individ care a uitat lumina aprinsa in camera de alaturi. Dar sa nu uitam ca unde-s multi puterea creste. Daca din fiecare stat al lumii jumatate din populatie si-ar schimba obiceiurile tinzand spre unele eco, „diagnosticul“ planetei s-ar schimba.

Asa ar putea sta lucrurile pe plan teoretic. Practica insa ne omoara. Dar sa ne pastram optimismul, vom ajunge si la rezultate pozitive! Un rol esential in promovarea „bunelor maniere“ cu natura il au vedetele internationale. Ele pot transmite extraordinara putere a exemplului. De altfel, este aberant sa ceri tuturor oamenilor sa renunte definitiv la automobile! Poti insa sa le sugerezi sa-si inlocuiasca masinile poluante cu modele hibrid, care respecta mediul inconjurator.

Una dintre aceste masini este Prius, de la Toyota. „Toyota a facut progrese semnificative in conceperea motoarelor care folosesc surse alternative de energie. Una din cele mai promitatoare abordari este combinarea a doua surse diferite de energie intr-un singur sistem, cu scopul de a folosi potentialul amandurora. Aceasta solutie este cunoscuta drept tehnologia hibrida si constituie cea mai promitatoare cale pentru realizarea masinilor ecologice Toyota“, se poate citi pe site-ul firmei.

Prius a devenit un must have la Hollywood. Iar vedete ca Billy Crystal, Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Harrison Ford, Jeff Goldblum, Leonardo DiCaprio se mandresc cu noua achizitie din garajele lor, tragand astfel un semnal de alarma asupra efectelor nocive ale poluarii.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Organic reinventat
Organic reinventat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”