Care este ţara în care se doarme cel mai puţin?

Sunt 196 de ţări în lume şi asta înseamnă la fel de multe obiceiuri de somn. Ceasul interior al fiecărei persoane nu este neapărat potrivit modelului de somn corespunzător fiecărei ţări.
Care este ţara în care se doarme cel mai puţin?

Sunt 196 de ţări în lume şi asta înseamnă la fel de multe obiceiuri de somn. Ceasul interior al fiecărei persoane nu este neapărat potrivit modelului de somn corespunzător fiecărei ţări. Bărbaţii din Singapore dorm în medie 7,3 ore pe noapte – cel mai puţin dintre ţările analizate, potrivit unui nou studiu. La cealaltă se află Olanda, unde femeile dorm în medie 8,4 ore în fiecare noapte.

Aceste informaţii sunt oferite de un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitate din Michigan, care au analizat tiparele de somn cu ajutorul unei aplicaţii utilizate de 10 mii de persoane din 20 de ţări. Cercetătorii au găsit diferenţe de la cultură la cultură, dar în medie femeile din întreaga lume dorm cu aproximativ 30 de minute mai mult decât bărbaţii. Studiul a fost realizat de matematicienii Olivia Walch, Amy Cochran şi Daniel Forger de la Universitatea din Michigan.

Studiul publicat în jurnalul Science s-a bazat pe datele colectate cu ajutorul unei aplicaţii de smartphone numite ENTRAIN. Aplicaţia cere utilizatorilor să introducă informaţii de bază precum vârsta, genul, ţara, fusul orar, orele la care se culcă şi se trezesc, dar şi informaţii despre luminozitatea mediului în care trăiesc.

În 2014, primul an în care s-a desfăşurat studiului, aproape 8000 de persoane au downloadat şi folosit aplicaţia, oferind informaţii pentru studiul cercetătorilor americani. În cel de al doilea an, încă 2000 de utilizatori au început să folosească aplicaţia.

Unele informaţii au fost consecvente indiferent de cultură.

  • Genul este un element determinant în privinţa orelor de somn, femeile dormind de obicei mai mult decât bărbaţi.
  • Ora de culcare şi cea de trezire sunt determinate în principal de vârstă.
  • Deşi copii se culcă devreme şi se trezesc devreme, tiparele de somn de modifică semnificativ în perioada adolescenţei. Mulţi tineri se culcă foarte târziu şi pot dormi până la prânz, dacă le este permis.
  • Pe perioada de maturitate, tiparele de somn se schimbă din nou, iar orele de culcare şi de trezire devin tot mai mici.

Pe lângă aceste elemente comune, spaţiul geografic şi naţionalitatea au influenţat rezultatele studiului. Cercetătorii au limitat ţările analizate la un număr de 20: Statele Unite al Americii, Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Spania, Olanda, Danemarca, Germania, Belgia, China, Japonia, Brazilia, Elveţia. Singapore, Hong Kong, Italia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Emiratele Arabe.

Rezultatele confirmă într-o mare măsură normele fiecărei culturi. Japonezii tind să se trezească foarte devreme şi să se culce la ore târzii – un rezultat care coerent cu reputaţia lor de persoane matinale şi seri târzii petrecute socializând. Americanii a a patra cea mai mică oră de culcare (după Belgia, Austria şi Noua Zeelandă) şi se trezesc cel mai devreme. Francezii rivalizează cu spaniolii pentru cele mai târzii ore de somn.

Deşi ora la care răsare şi apune soarele are un rol important în acest studiu, acesta este mic mic decât acela pe care îl juca pe vremea strămoşilor noştri: „Există diferenţe în privinţa latitudinii (care determină determină orele de lumină), dar acestea sunt depăşite de expunerea la lumina artificială şi cultură”, explică Olivia Walch, unul dintre autorii studiului.

Studiul le-a oferit cercetătorilor o mai bună înţelegere a modului în care presiunea culturală poate modifica ritmul biologic.

“Efectele societăţii asupra tiparelor de somn nu pot fi cuantificate cu exactitate”, se precizează în studiul publicat în revista Science Advances. Studiul a arătat că privarea de somn este afectată în special de ora la care oamenii se culcă.

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața