Cancerul de col uterin trebuie descoperit devreme, înainte să apară aceste semne

  • Publicat:
Cancerul de col uterin trebuie descoperit devreme, înainte să apară aceste semne
Sursa foto: Shutterstock @Zetar Infinity

Cancerul de col uterin, în 99% din cazuri, este determinat de o infecție cu virusul papiloma uman (HPV). Aproximativ 70% sunt cancere cu celule scuamoase, 25% sunt adenocarcinoame și 5% sunt forme rare. Din păcate, cancerul de col uterin nu dă simptome în stadiile incipiente. O tumoare cervicală nu se simte la autopalpare, iar alte semne apar abia în stadii avansate. Din acest motiv, foarte multe femei descoperă această problemă de sănătate mult prea târziu, când opțiunile terapeutice și rata de succes sunt limitate. 

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller, specialist în obstetrică-ginecologie și genetică umană, ne spune ce investigații trebuie să facă femeile pentru a depista devreme cancerul de col uterin și care sunt strategiile terapeutice.

Cancerul de col uterin: ce semne dă în stadii avansate

CSID: Știm că acest tip de cancer este asimptomatic în stadiile inițiale. Dar care sunt simptomele în stadiile mai avansate ale bolii și ce investigații ajută la depistarea precoce? 

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller: În stadii incipiente, cancerul de col uterin nu provoacă niciun simptom.

În stadii mai avansate, tumora duce la sângerări neregulate, scurgeri vaginale, dureri pelviene. În stadii foarte avansate poate implica vezica urinară, rectul și poate provoca hidronefroză.

Citologia cervicală, colposcopia și biopsia sunt investigații care ajută la depistarea precoce a cancerului de col uterin.

CSID: În cazul în care cancerul de col uterin este depistat la timp și tratat, care sunt șansele de supraviețuire?

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller: În cazul cancerului de col uterin în stadiu incipient (tumoare limitată la colul uterin) cu ganglioni limfatici negativi, supraviețuirea generală la 5 ani este mai mare de 90%.

Durează între 5 și 10 ani până când apare cancerul

CSID: Care este cea mai frecventă vârstă la care debutează acest tip de cancer?

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller: Vârful de vârstă pentru cancerul de col uterin este între 45 și 55 de ani. Acest vârf de vârstă poate fi explicat prin natura unei infecții cu HPV.

Odată ce o infecție cu HPV persistă, durează între 5 și 10 ani până când apare cancerul.

Infecțiile cu HPV apar în principal la femeile tinere active sexual. După vârsta de 30 de ani, infecțiile HPV persistente cresc din cauza „îmbătrânirii” sistemului imunitar. Latența infecției HPV persistente până la apariția cancerului duce la vârful de vârstă menționat.

CSID: Unde este localizat de obicei?

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller: Cancerul de col uterin debutează în principal în zona de transformare. Aceasta este zona în care epiteliul scuamos trece în mucoasa cervicală. Adenocarcinoamele își au originea frecvent în canalul cervical.

Tratamentul cancerului de col uterin

CSID: În ce constă protocolul terapeutic al cancerului de col uterin, în funcție de stadiul în care este descoperit?

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller: Există două strategii terapeutice pentru tratarea cancerului de col uterin: chirurgia și chimio-radiația primară.

Intervenția chirurgicală include limfadenectomia pelvină și histerectomia radicală (RHE). Morbiditatea limfatică poate fi redusă semnificativ prin detectarea și îndepărtarea ganglionilor limfatici santinelă (SLN). Noi îndepărtăm nodulii limfatici santinelă (SLN) prin laparoscopie.

Dacă un nodul limfatic santinelă este pozitiv, se renunță la histerectomia radicală și se adaugă limfadenectomia paraaortică pentru a adapta extinderea câmpului de radiații. În cazul în care nodulii limfatici santinelă sunt negativi, se efectuează o histerectomia radicală (RHE) de menajare a nervilor prin laparotomie.

Dacă se dorește menținerea fertilității, putem face ca tratament trahelectomie radicală în cazuri selecționate, care conservă corpul uterin și fertilitatea.

În stadiile avansate (stadiul II și mai mult), chimioterapia și radioterapia concomitentă (fascicul extern plus brahiterapia ghidată prin imagine) reprezintă tratamentul de elecție.

CSID: Ce efecte secundare pot apărea în urma acestor intervenții?

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller: Efectele secundare pe termen lung ale intervenției chirurgicale sunt rare. Pot apărea probleme de golire a vezicii urinare, dar de obicei dispar în câteva săptămâni după operație. Combinația dintre operație și radioterapie are cea mai mare toxicitate și trebuie evitată.

Vaccinarea împotriva HPV poate duce la eradicarea cancerului de col uterin

CSID: Care este cea mai eficientă metodă de prevenție în ceea ce privește acest tip de cancer? 

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller: Deoarece aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de o infecție cu HPV, chirurgia preventivă nu este rezonabilă. Cel mai eficient mod de a preveni cancerul de col uterin este vaccinarea împotriva HPV. De fapt, o rată ridicată de vaccinare a fetelor și băieților înainte de activitatea sexuală ar putea eradica acest tip de cancer.

Prof. Univ. Dr. Alexander Reinthaller, specialist în obstetrică-ginecologie și genetică umană
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân